Domokos László

Összefogás a magyar kultúráért és értékekért

2020-07-28 10:16
2020 májusában leégett a felvidéki Zétény község kulturális intézménye. A tűz elsősorban a település és a térség kulturális életében jelent nagy veszteséget, annak következményeit azonban minden közösségek iránt elkötelezett Kárpát-medencei magyar átérzi. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke elkötelezett a nemzeti kultúra megőrzése és megóvása iránt, ezért ezúton ajánlja mindenki figyelmébe az adományozási felhívást.
Leégett a Tőketerebesi járásban található Zétény községi hivatala, illetve a szomszédságában álló kultúrház május 6-án, amely nagy veszteséget jelent a felvidéki kulturális életben.
 
A majd 800 fős településen intenzív kulturális élet folyt, a kultúrház és könyvtár értékeit a helyiek megbecsülték. A település kultúrháza aktívan, több célcsoport igényeit kiszolgálva működött, kínálatában számos tábor, gyermekprogram, nosztalgia délután, települési ünnepség szerepelt. A szerencsétlenség következtében a kultúrház felújított könyvtárában található könyvállomány teljesen megsemmisült, a helyi közösségi eseményeknek helyt adó táncterem teljesen kiégett. Ezzel nemcsak egy épület, hanem a magyar kultúra átadásának színtere semmisült meg, vele a száz év féltve őrzött kulturális emlékek, dokumentumok.
 
Domokos László szerint a magyarság összefogása példaértékű és ebben a nehéz helyzetben minden támogatás hozzájárul ahhoz, hogy a település kulturális életét újraszervezzék, újjáépítsék. Az ÁSZ elnöke támogatja a Nemzeti Művelődési Intézet felhívását, amely elkötelezett a Kárpát-medencében működő, kultúráját őrző és továbbadó szakemberek és intézmények felé.
 
Az adományozás részleteit az alábbi felhívásban találja.