Domokos László

Ösztönözni kell a lakosság megtakarítási hajlandóságát

2020-06-19 11:00
2021-től tovább folytatható a magyar gazdaság külföldi függőségének csökkentése, amihez szükség van az állampapír vásárlást ösztönző további megtakarítási konstrukciók kidolgozására és bevezetésére – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a jövő évi költségvetésről szóló parlamenti vitában elhangzott expozéjában.
Az ÁSZ véleménye szerint a 2021. évi központi költségvetési törvényjavaslat megalapozott, megfelel az Alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak, valamint a költségvetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A törvényjavaslat világos választ ad arra is, hogy a magyar gazdaság külföldi függőségének csökkentése érdekében szükség van a lakosság megtakarítási hajlandóságának növelésére.
 
2021-től tovább folytatható a magyar gazdaság külföldi függőségének csökkentése. Az ÁSZ elnöke elmondta: számításaink is azt mutatják, hogy a foglalkoztatás ez évi visszaesése és az alacsony béremelési ütem ellenére 1500 Mrd forint friss lakossági megtakarítás 2021-ben bevonható az államadósság finanszírozásába, ha a lakosság megtakarítási hajlandósága fennmarad. Ez utóbbihoz szükség van az állampapír vásárlást ösztönző további megtakarítási konstrukciók kidolgozására és bevezetésére- emelte ki Domokos László.
 
A törvényjavaslat indokolásának mellékleteiből azt láthatjuk, hogy az előterjesztő 2011-ben a lakossági állampapír-állomány 1000 Mrd forintot meghaladó növekedésével számol, és számit a hazai intézményi befektetők államkötvény vásárlásainak növekedésére is.  Mindebből az következik, hogy 2021-ben mintegy 1500 Mrd forint, azaz a GDP közel 3 százaléka az, amit az állam a bevételeken felül az államháztartás központi alrendszeréből a gazdaság élénkítésére, a családok, a vállalkozások és az egyes emberek megsegítésére tud fordítani. Emellett azonban az állam egyes adók adókulcsainak csökkentésével, az adókedvezmények bővítésével is hozzájárul a vállalkozások terheinek csökkentéséhez, különösen akkor, ha jövedelmüket fejlesztésre, innovációra fordítják - mondta expozéjában az ÁSZ elnöke.