Rugalmasságot biztosít a 2022-es költségvetés

2021-05-14 00:00

Az Állami Számvevőszék törvényi kötelezettségét teljesítve összeállította véleményét az Országgyűlésnek benyújtott, 2022-es költségvetési törvényjavaslatról. Az ÁSZ véleményét Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének személyesen adtam át az Országházban.

Véleményében az ÁSZ a költségvetési tervezés egy adott állapotáról nyilatkozik, amihez értékelte a törvényjavaslat összeállításának szabályszerűségét, a tervezés megalapozottságát, az előirányzatok megalapozottságát és alátámasztottságát, a bevételi előirányzatok teljesíthetőségét, illetve a kiadási előirányzatok elegendőségét, valamint az államadósság-szabály érvényesülését. A véleményadás célja, hogy az ÁSZ hozzájáruljon ahhoz, hogy az Országgyűlés a jogszabályok által előírt követelményeket teljesítő költségvetési törvényt fogadhasson el.
 
KT-Velemeny_Lezsak
 
A 2022-es központi költségvetési törvényjavaslat megalapozott. A tervezett bevételi előirányzatok teljesíthetőek, a kiadási előirányzatok pedig elegendőek a közfeladatok ellátására. Kockázatként a társasági adóbevétel alulteljesülése azonosítható. A törvényjavaslatmegfelel az Alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak, valamint a költségvetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak is.
 
A járvány miatti gazdasági visszaesés időszakában különösen fontos, hogy a gazdaság, illetve a költségvetés reziliens legyen, azaz, hogy a makrogazdasági feltételek alakulásához rugalmasan alkalmazkodjon. Tekintettel arra, hogy a 2022-es költségvetési törvényjavaslat a jelenlegi makrogazdasági prognózisokra épül és az előirányzatok meghatározásánál az 5,2%-os GDP növekedést vették alapul, ezért kiemelt szempont, hogy a 2022-es költségvetés végrehajtását folyamatos monitoring, azaz irányított menedzsment kísérje. Az erős kormányzási képességre a folyamatos bizonytalanságok miatt most minden eddiginél nagyobb szükség van.