Domokos László

Segíthetünk? - párbeszéd az ellenőrzött szervezetek vezetőivel

2021-10-07 15:57
Október 7-én, első alkalommal szervezte meg a „Segíthetünk? – Az Állami Számvevőszék hasznosulási diskurzusa” címet viselő kerekasztal beszélgetését az ÁSZ. Új kezdeményezésünk célja, hogy az ellenőrzések érintettjeivel folytatott párbeszédek révén tovább tudjuk erősíteni szervezetünk támogató, tudásmegosztó tevékenységét.
Mindig meg kell újulni. Ezzel a rövid, ám annál lényegesebb gondolattal kezdtem beszédemet, amellyel a kerekasztal beszélgetés résztvevőit, illetve az ahhoz online csatlakozó hallgatóságot köszöntöttem. Eseményünk két részből állt: az első blokkban az önkormányzatoknál, a második részben pedig a nemzeti tulajdonú állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál történő hasznosulás állt a beszélgetések fókuszában.
 
De miért kezdtem a megújulás, a változás, a fejlődés szükségességével a beszédemet?
 
A résztvevőket egy tenyérnyi, ám annál meghatározóbb eszközre emlékeztettem. Az iránytű történelmi jelentőségéről biztosan Önök is sokat tudnak, hiszen feltalálása forradalmasította a közlekedést, felgyorsította a kontinensek közötti kereskedelmet, hozzájárult a legjelentősebb földrajzi felfedezésekhez, illetve az európai kontinens országainak megerősödéséhez Bár az iránytű jelentősége már feltalálásának korában is egyértelmű volt, sok száz év távlatából, ma még pontosabban látjuk azt az óriási hatást, amellyel az irányt, utat mutató eszköz képes volt alakítani, formálni a világot.
 
Az iránytű pontosan azt a szerepet töltötte be az utazás, illetve a kereskedelem területén, amelyet ma az ÁSZ igyekszik betölteni a közpénzügyek területén. Az ÁSZ az Alaptörvényben definiált közpénzügyi garantőr szervezet, amelynek célja nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek jó irányba való terelése, a pozitív változások elindítása és fenntartása. Ezirányú munkánkat támogatta az Országgyűlés azzal, hogy az ÁSZ tanácsadó szerepét határozatban is megerősítette a közpénzügyi helyzet, a közfeladat-ellátás javulása, valamint a közbizalom erősítése érdekében.
 
Büszke vagyok arra, hogy támogató tevékenységünkkel a pandémia rendkívül nehéz, gazdasági és társadalmi kihívásokkal terhelt időszakában tudtunk irányt mutatni a közpénzzel gazdálkodó szervezeteknek, köztük a hazai önkormányzatoknak. Az önkormányzati rendszert érintő monitoring és kockázatalapú ellenőrzésünk során ugyanis nem a hibákra hívtuk fel a figyelmet, hanem főként tanácsadás keretében igyekeztünk előmozdítani a pozitív irányú közpénzügyi változások megvalósítását, ezzel is támogatva a jól irányított állam működését.
 
Munkánkat rendkívüli módon segítették többek között azok a digitalizációs fejlesztések, amelyek lehetővé tették, hogy húszszorosára növeljük szervezetünk hatásosságát. Ennek alapján pedig, reményeink szerint lehetőségünk lesz mind a 30.000 közpénzt felhasználó szervezetet megszólítani. Köszöntőmben azt is kiemeltem, hogy tevékenységünk központjába ma már nemcsak a szabályosság áll, hanem az eredményesség, vagyis a teljesítményelv, illetve a minőségi pénzköltés szemléletének terjesztése. Rendkívül fontos ugyanis, hogy a sikernek, a fejlődésnek mindenki számára jól érzékelhető mértéke és értéke legyen, a közpénzek elköltése pedig egyfajta befektetés legyen a jövőbe.