Szándéknyilatkozat a pénzügyi kultúra kutatásban való együttműködésről

2020-09-02 07:00
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Sápi Ákos, az Econventio Egyesület elnöke, Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora, illetve a fenntartó  Szeged-Csanádi Egyházmegye részéről Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök szándéknyilatkozatot írta alá egy átfogó kutatásban való együttműködésről, mely a pénzügyi kultúra másik fontos elemének, a vállalkozói készségeknek a szintjét hivatott vizsgálni.
2020. augusztus 28-án, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület 10 éves jubileumi konferenciáján szándéknyilatkozatot írt alá a pénzügyi kultúrával kapcsolatos kutatásban való együttműködésről az ECONVENTIO Kerekasztal Közhasznú Egyesület, a Gál Ferenc Egyetem és az Állami Számvevőszék.
 
A szándéknyilatkozat megkötése jelentős állomása a pénzügyi kultúra és tudatosság fejlesztésére irányuló törekvésnek, tekintettel arra, hogy az ECONVENTIO Egyesület, mint az Állami Számvevőszék meghatározó együttműködő partnere mellett, új szövetségesként a délkelet-magyarországi hitéleti és világi oktatásban fontos szerepet játszó Gál Ferenc Egyetemet is az együttműködő szervezetek sorában köszöntheti.
 
Az Állami Számvevőszék stratégiájának fontos eleme, hogy szoros kollaboráció alakuljon ki a közpénzügyi ellenőrző szervezet, a jövő generáció képzéséért felelős intézmények és civil szervezetek között – egyebek mellett a pénzügyi ismeretekre, pénzügyi kultúrára vonatkozó képzések, kutatások területén – emelte ki az eseményen mondott beszédében Domokos László.
 
Az összefogás jól példázza, hogy az olyan egymástól látszólag távol eső intézmények - mint egy számvevőszék és egy egyetem - társadalmi felelősségvállalásának közös célja lehet egy új, pénzügyileg tudatos generáció kinevelése.
 
ASZ_econvetnio alaias
 
Az együttműködésben résztvevő felek célja a pénzügyi kultúrával kapcsolatos tudományos kutatások végzése, annak érdekében, hogy átfogó képet adjanak a felsőoktatás különböző tudományterületén tanulmányaikat végző magyar fiatalok pénzügyi műveltségéről, valamint, hogy hozzájáruljanak egy olyan egységes módszer kialakításához, amellyel a későbbiekben ellenőrizhetővé (mérhetővé) válik a pénzügyi kultúra fejlesztésére irányuló programok eredményessége.
 
Domokos László kiemelte, hogy a magyar társadalom pénzügyi tudatosságának fejlesztése érdekében mindenki, mindenkor számíthat az Állami Számvevőszékre, a magyar közpénzügyek garantőr szervezete minden ezzel kapcsolatos együttműködésben elkötelezett partner. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy az ország legjelentősebb felsőoktatási intézményeivel és a pénzügyi ismeretek fejlesztése és népszerűsítése iránt elhivatott civil szervezetekkel kapcsolatokat alakítsunk ki – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.