Szolidaritás és együttműködés

2021-05-21 08:00
Két fontos, az agráriumhoz kapcsolódó esemény miatt is Békéscsabára látogattam. Öröm és megtiszteltetés volt ott lenni az évek óta jelentős sikerekkel működő Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű jótékonysági kezdeményezés megyei indítóeseményén, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóság új székházának avatásán.
Szolidaritás és együttműködés. Ezekkel a szavakkal tudnám leírni azt a két eseményt, amelyeken szerencsém volt részt venni.
 
Évről évre egyre jelentősebb eredményekkel rendezik meg a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” elnevezésű országos jótékonysági kezdeményezést, amelynek keretében a Kárpát-medence gazdái rászoruló családok és nehéz sorsú gyerekek részére ajánlhatják fel termésük egy részét. A tavalyi esztendő bár a gazdatársadalom számára is nagy kihívásokat jelentett, az önzetlen felajánlások révén mégis minden eddiginél több, közel 1100 tonna búza került a szerény körülmények között élő családokhoz, valamint gyermekotthonokba és szociális intézményekbe.  
 
Meggyőződésem, hogy hazánkban nagyon sok sikeres, kiváló minőségű élelmiszert előállító gazda és vállalkozó él, akiknek szorgalma, tudása és tenni akarása is példaértékű. Úgy gondolom, hogy az agrártársadalom mindig is szolidáris volt, kemény munkájuk gyümölcsének a megosztása szinte hagyománynak számít.
 
 
 
Az Állami Számvevőszék elnökeként megtanultam, hogy nem elég szavakkal megszerezni a bizalmat, fontos, hogy a tetteinkkel, a közjó szolgálatával is példát mutassunk. Ezért is tartottam fontosnak, hogy 1 tonna búza felajánlásával magam is részese legyek a kezdeményezésnek. Bízom benne, hogy az ügy másokat is megszólít és sokan csatlakoznak majd a felhíváshoz.
 
Bcs_szekhaz avatas
 
Nem csupán a jótékonysági kezdeményezés megyei elindítását ünnepeltük, hanem a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának az új székházát is felavattuk. A Békéscsaba belvárosának szívében elhelyezkedő épület avatása illeszkedett a mai nap hangulatához, ugyanis annak története is szorosan összefonódik a szolidaritással. A mára gyönyörűen felújított, bauhaus stílusú épület korábban idősotthonként funkcionált, amely átmenetileg gondoskodott a nehéz helyzetben lévőkről, így a városban eltöltött évekről magam is emlékszem meghatározó szerepére. 
 
Az épület most új, jelentőségéhez méltó tartalommal megtöltve szolgál majd az együttműködés és a tudásmegosztás színtereként a megyei gazdák számára. Gratulálok a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának az új épülethez. Kívánom, hogy változatlan lendülettel, az eddigiekhez hasonló, rendkívüli eredményekkel folytassák a már megkezdett, értékes munkát immár az új épület falai között!