Tájak, ízek, kincsek

2020-11-11 13:28
A hétvégén Békés megyébe érkezett a Kossuth Rádió egész országot bebarangoló szombati műsora, mely ezúttal Békéscsaba, Kondoros és Csorvás történelmi, gasztronómiai és kulturális kincseit mutatta be a rádióhallgatóknak. A megyeszékhelyre magam is ellátogattam, ahol Prohászka Béla mesterszakáccsal egy igazi helyi specialitást készítettünk a vendégeknek.
A Kossuth Rádió munkatársai Békés megye gyönyörű vidékein kalauzolták végig szombati műsoruk hallgatóit, akik így megismerhették mindazokat a helyi értékeket, amelyekre joggal büszkék a térségben élők. Munkácsy Mihály művészete, a Kondorosi Csárda története, illetve a megyeszékhely gazdag szlovák öröksége mellett, a hallgatók megismerhették a Hudák család csorvási szövőműhelyének gyönyörű darabjait, illetve a Körös-Maros Nemzeti Park természeti csodáit.
 
Pajta
 
Abban a megyében, amely messze földön híres gasztronómiai különlegességeiről, természetesen a finomabbnál finomabb helyi különlegességek sem maradhattak el. A Nemzeti Művelődési Intézet Gasztrobuszában, Prohászka Béla mesterszakács irányításával, a disznótoros hagyományokat megidézve készültek el a hamisítatlan csabai finom falatok. Az ételek elkészítésében én is segédkeztem, hiszen - ahogy azt a műsorban is elmondtam – hazánk ételeit nem csupán kóstolni, de elkészíteni is nagy élmény.
 
 
Pajta_DL_
 
A csabai finom falatokat vele sült kerti zöldségekkel készítettem paprikával, vöröshagymával, cukkinivel, paradicsommal, friss kakukkfűvel és rozmaringgal ízesítve, amelyhez a disznóvágásból a népies nevén tüskehúst, avagy a szűzpecsenyét használtuk fel. Az elkészült ételt végül a hagyományoknak megfelelően Komatálban tálaltuk.
 
komatal
 
 
Békés megyében nőttem fel, így a térség sokszínű ízvilága különösen közel áll hozzám. A sertéshús, a szalonna, a zöldségek és a pirospaprika együtteséből elkészült ételek nem csupán nekem, de számos külföldről hozzám látogató vendégnek is okoztak már örömteli perceket. Ahogy azt a rádióhallgatóknak is elmondtam, tapasztalataim szerint a jó csabai kolbászt mosolyra lehet váltani, így a jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban különösen javaslom mindenkinek, hogy fogyasszon sok csabai kolbászt és kínálja meg vele ismerőseit is.