Támogatni kell a lakosság gazdasági helyzetének javítását

2021-05-18 16:31
A társadalmat a válság révén komoly sokk érte, amit ki kell heverni. Ezért aki teheti, pótolja be elmaradt beruházásait, utazásait, vegyen részt szabadidős, szórakoztató eseményeken.
A magyar társadalmat – ahogy a világ összes többi társadalmát is – egy éve már, hogy megbéklyózza a válság. Éppen ezért fontos, hogy az állam, ha teheti, áldozzon a társadalom életszínvonalát javító juttatásokra. A 2022-es költségvetés szerencsére több fontos jóléti intézkedést is magában foglal, például a 25 évnél fiatalabbak személyi jövedelemadó mentességét, az egészségügyi szereplők béremelését, a lakástámogatások fenntartását, valamint a 13. havi nyugdíjat. Fontos megemlíteni, hogy az ésszerű költések, mind állami, mind társadalmi szempontból tovább javítják a válságból történő kilábalást.
 
Lényeges kihangsúlyozni, hogy az államnak is - ésszerű keretek között ugyan – de költenie javasolt, amennyiben van erre felhasználható összeg. Most pedig nagy hangsúlyt kell helyezni a gazdaság újraindítására, a kellő lendület megszerzésére.
 
Úgy vélem, hogy az állampolgárok megérdemlik a támogatást, hiszen kitartottak a nehéz időkben, maguk is változtattak egy időre a hozzáállásukon. A járvány alatt sokan félretettek, tartalékoltak, s ezt helyesen tették. Most azonban megfelelőnek mutatkozik az idő arra, hogy az elhalasztott vásárlásaikat és az elmaradt nyaralásaikat bepótolják, illetve, hogy szórakoztató szolgáltatásokat vegyenek igénybe, vagyis éljenek a visszakapott szabadsággal, és érezzék jól magukat.
 
Az ész nélküli költekezést azonban most sem támogatom sem az államnál, sem az egyes egyéneknél. A tervezés jelentősége ma is alapvető fontosságú. A sokkot azonban ki kell heverni, s az adatok azt mutatják: sokan gyűjtöttek össze számottevő összegeket, lemondva megannyi beruházásról, szórakozásról, az életük bizonyos részéről. Ezeket most érdemes pótolni.