Tartható az adósságráta és jók a növekedési adatok

2021-10-18 00:00
Van remény arra, hogy jó évet zárjunk, amely béremelések és adóvisszatérítések formájában személyes anyagi előnyt hozhat mindenki számára. Ez mindannyiunknak érdeke és felelőssége - mondtam a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Az Állami Számvevőszék egyik legfontosabb feladata a költségvetési törvényjavaslat véleményezése. Változékony környezetben élünk, amelyhez folyamatosan alkalmazkodnunk kell: emiatt jeleztük az idei év költségvetési folyamatok kapcsán azt is, hogy rendkívüli rugalmasságra van szükség. A nyomonkövetés érdekében az ÁSZ úgy döntött, hogy létrehoz egy havi rendszerességű elemzést, amely a gazdasági folyamatokhoz kapcsolódó időarányos adatokat vizsgálja.
 
Elemzőink úgy látják, hogy tartható lesz az államadósság-mutató idei évre tervezett értéke, vagyis csökkenést látunk a tavalyihoz képest. A jelenlegi számok alapján a nemzeti jövedelem 7,6 százalékkal fog nőni, amire 30 éve nem volt példa. Ezt az adatot támasztja alá a beruházások jelentős növekedése, a kiskereskedelmi forgalom helyreállása, sőt az építőipar teljesítménye is újra növekedésnek indult, illetve a foglalkoztatási mutatók is javultak.
 
Elmondhatjuk, hogy a belső állami adóbevételek időarányosan szintén kedvezőbben alakulnak. A tervezetthez képest akár ezermilliárdos többlet adóbevétele lehet az országnak, ugyanis van még közel kétezer milliárd forintnyi olyan tartalék a költségvetésben, amelynek egy részét a szeptemberi nagy kötvénykibocsátással hozta létre a kormányzat.
 
A gazdasági folyamatokhoz kapcsolódó elemzés kitér a COVID-19 vírus negyedik hulláma által várható esetleges kockázatokra is. A legnagyobb rizikófaktor, hogy újra leáll az ország, ezért a kormányzatnak fontos a veszélyhelyzeti felkészülés: rendelkezésre kell állnia megfelelő mennyiségű pénzügyi-tartaléknak, oltóanyagnak, felszerelésnek. Összességében az egészségügyi ellátás tartalékának biztonságot kell nyújtani az ország teljes lakosságának.
 
Úgy gondolom, hogy az oltással vehetjük fel a harcot a világjárvány ellen. Én pénteken kaptam meg a harmadik oltást, hiszen nemcsak magamért, hanem a családomért, a szeretteimért, a munkatársaimért is felelős vagyok. Szükségesnek tartom, hogy az is vegye fel az első oltást, aki eddig még nem tette meg, annak érdekében, hogy ne kerüljön sor újabb lezárásra.
 
Van remény arra, hogy jó évet zárjunk, amely béremelések és adóvisszatérítések formájában személyes anyagi előnyt hozhat mindenki számára. Ez mindannyiunknak érdeke és felelőssége. Még mindig van bizonytalanság, de most már kezünkben van, hogy cselekedhetünk, és egy kiszámítható, biztonságos és jövedelemnövekedést hozó környezetet teremtsünk.