Titkok az ajtó mögött

2022-03-20 00:00
Az életünk folyamatosan abból áll, hogy új ajtókat nyitunk ki magunk előtt – ezért úgy gondolom, hogy napjainkban is aktuális Szabó Magda Az ajtó című művének mondanivalója. A regényből készült színdarabot márciusban a Békéscsabai Jókai Színház művészei állították színpadra.
Szabó Magda a világon a legismertebb modern magyar író, könyveit 43 nyelvre fordították le. Az életművét gondozó Európa Kiadó szerint „magyarabb és magyarságában európaibb szerzőt elképzelni sem lehetne.” Az ajtó 1987-ben jelent meg először és csak hazánkban több mint 15 kiadást élt meg.
 
A könyv címe – mint megannyi Szabó Magda-regényé – jelképes. A hősnő, Szeredás Emerenc életében ugyan jelentős szerepet játszik egy soha fel nem táruló ajtó, ám az író az érzelmeink birodalmát elzáró kaput helyezi a mű középpontjába, melynek megnyitása boldogságot vagy halált hozó kockázat.
 
A főszereplő karakter „ajtaját”, azaz lelkét sem könnyű megnyitni, ám óvatos fejtegetéssel fellelhetők olyan pszichológiai elemek, amelyekkel hétköznap is találkozhatunk – erről már a darab rendezője, Kiss János beszélt.
 
A kriminek sem utolsó történetben a nyomozás a két nő belső világába vezet, az előadás az eltűnt idők hétköznapjain és egy szépséges emberi sors tükrén keresztül tárja elénk a saját lelkünkbe való betekintés leckéjét.
 
A darabban feltett kérdések éppoly súlyosak és aktuálisak ma is, mint a regény megírásának idején. Meggyőződésem, hogy az előadást mindazoknak érdemes megnéznie, akik meg szeretnék fejteni a már említett soha fel nem táruló ajtó titkát.