Új elnöke van a Kúriának

2020-10-19 15:00
2020. október 19-én, hétfőn az Országgyűlés titkos parlamenti szavazáson választotta meg a Kúria új elnökét. Dr. Varga Zsolt András Dr. Darák Pétert váltja, aki 2021. január 1-jéig tölti be a pozíciót. Ezúton üdvözlöm az új elnököt az Állami Számvevőszék új szakmai együttműködő partnereként.
Az Alaptörvény 25. cikke szerint a Kúria Magyarország legfőbb bírósági szerve. A Kúria biztosítja a bíróságok jogalkalmazásának egységét, jogegységi határozatai a bíróságokra kötelezőek. A Kúria elnökének szerepe az egész bírósági szervezet tekintetében jelentős, ő felel ugyanis a szakmai vezetésért.
 
Dr. Varga Zsolt Andrást az Országgyűlés 2014 szeptemberében választotta az Alkotmánybíróság tagjává, amely megbízatásáról 2020. október 16-án mondott le, amikor Áder János köztársasági elnök a Kúria elnöki tisztségére jelölte.
 
Az Állami Számvevőszék és a Kúria kapcsolata már nem új keletű. Szakmai együttműködésünk 2011 óta töretlen, amikor az Állami Számvevőszék kezdeményezése alapján – a közigazgatási és igazságügyi miniszter, a legfőbb ügyész, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és az Állami Számvevőszék elnöke 2011. november 18-án, Budapesten közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben erkölcsi kötelezettséget vállaltak az általuk vezetett állami szervek korrupcióval szembeni ellenálló képességének erősítésére, a korrupcióellenes eszköztár fejlesztésére. Az összefogáshoz 2012-ben csatlakozott az Országos Bírósági Hivatal, majd 2014-ben a Belügyminisztérium. 2016-ban – az együttműködés ötödik évfordulóján – csatlakozott a Közbeszerzési Hatóság és a Magyar Nemzeti Bank, 2020-ban pedig kifejezte csatlakozási szándékát a Gazdasági Versenyhivatal. 2020. szeptember 23-án újabb közös nyilatkozatban erősítettük meg a korrupció elleni fellépésért folytatott közös harcunk fontosságát.
 
A további sikeres együttműködésben bízva kívánok a Kúria új elnökének jó egészséget és töretlen szakmai sikereket új tisztségében.