Újabb együttműködés a pénzügyi kultúra fejlesztéséért

2021-06-01 00:00
A felsőoktatási intézmények mércét jelentenek. A hatásuk és mérési képességeik miatt multiplikátor, vagyis sokszorozó hatást képesek kifejteni. Ezért az egyetemek a pénzügyi tudatosság mérésében és fejlesztésében is az ÁSZ fontos partnerei. E körbe tartozik mostantól az Eszterházy Károly Egyetem is.
A pénzügyi kultúra fejlesztése, valamint a pénzügyi tudatosság társadalmi szintű megalapozása céljából kötött együttműködési megállapodást az Állami Számvevőszék és az egri székhelyű Eszterházy Károly Egyetem. A két intézmény célja, hogy az oktatás, a szakképzés, a tudományos kutatás, valamint a szakértői tevékenység területén történő közös munkával, illetve szilárd szakmai-tudományos alapon álló tevékenységükkel a jövő nemzedékek iránti felelősségvállalást és a közjó előmozdítását szolgálják.
 
Az Állami Számvevőszék – társadalmi felelősségvállalása részeként – jelentős erőfeszítéseket tesz a lakosság pénzügyi, közpénzügyi ismereteinek bővítése, valamint a pénzügyekkel kapcsolatos attitűdök és magatartásformák formálása érdekében. Az ÁSZ ezirányú erőfeszítéseit az Országgyűlés határozatában is elismerte és támogatja.
 
Büszkeséggel tölt el, hogy a pénzügyi tudatosság fejlesztéséhez kapcsolódó aktivitásaink jelentős részét ma már a folyamatosan bővülő kapcsolati hálónkon keresztül végezzük. Ez azt mutatja, hogy folyamatosan növekszik azon szervezetek száma, amelyek küldetésünk mellé állva szeretnének hozzájárulni a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez. Nagy öröm, hogy ebbe a körbe tartoznak hazánk felsőoktatási intézményei is, akikkel különösen értékes az együttműködés, hiszen általuk egy olyan életszakaszban érhetők el a fiatalok, amely során kiemelt szerepe van a megfontolt pénzügyi döntéseknek.
 
egyuttmukodes_ASZ_eger
 
Az Eszterházy Károly Egyetemmel megkötött együttműködési megállapodás révén immár az Egerben tanuló hallgatókat is elérhetjük. A közös munka keretében lehetőség lesz oktatási és képzési programok indítására és fejlesztésére, pályázati lehetőségek biztosítására, közös kutatások megvalósítására, illetve kerekasztal beszélgetések, konferenciák szervezésére is.
 
Az együttműködési megállapodás aláírása kapcsán szervezett online megbeszélésen örömmel hallgattam Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilonát, az Eszterházy Károly Egyetem rektorát, aki arról tájékoztatott, hogy az intézmény, különösen a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar oktatói nagyon sokat tesznek azért, hogy növeljék az Egyetem szerepvállalását a pénzügyi kultúra formálásában. Az Egyetem rektora azt is hozzátette, hogy rendkívül fontosnak gondolják, hogy a hétköznapok oktatási tevékenységen túl is részt vegyenek a hallgatók pénzügyi kultúrájának fejlesztésében.
 
A pénzügyi ismeretek bővítése, illetve a pénzügyekkel kapcsolatos átgondolt, tudatos döntések elősegítése mindig nagyon fontos, azonban napjaink kihívásaival dacolva ezek talán most még hangsúlyosabbak. A koronavírus-járvány sokakat ráébresztett arra, hogy tudatosan kell tervezni a mindennapi pénzügyeket, ennek is köszönhetően pedig ma egyre több fiatalnak van félretett pénze. Ugyanakkor nem állhatunk meg itt, rendkívül fontos, hogy a magyar lakosság, ezen belül pedig a felsőoktatásban tanuló diákok pénzügyi tudatossága még tovább erősödjön. Meggyőződésem, hogy kitűzött céljainkhoz az Eszterházy Károly Egyetemmel kezdődő, rendkívül előremutató együttműködés érdemben tud majd hozzájárulni.