Domokos László

Ünnepi harangszentelés

2020-06-05 09:41
A Nemzeti Összetartozás Napján, 2020. június 4-én délután avatták fel az Emlékezet-tornyát és szentelték meg az abban elhelyezett „Magyarság Harangját” Lakitelken, a Nemzeti Művelődési Intézet székházában, amelyen részt vett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
A Nemzeti Művelődési Intézet székházavatás két elemét, a nemzet összetartozását jelképező Emlékezet-tornyát, s az abban elhelyezett „Magyarság Harangját, 2020. június 4-én, szűk körű megemlékezés keretében avatták fel, csatlakozva a Nemzeti Összetartozás Napja eseménysorozatához.
 
Domokos_Lakitelek_harang
 
A megemlékező eseményen beszédet mondott Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány elnöke és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője. A harangot Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanád Egyházmegye püspöke és Bagi Ferenc plébános szentelte meg, áldást mondott Kókai Géza református lelkipásztor.
 
A „Magyarság Harangja” ezen a napon a tragikus Trianoni békediktátum következtében szétszakadt ország magyarságának emlékére szólalt meg, emlékezve az elválasztott családok, rokonok, barátok millióira.
 
Domokos_Lakitelek
 
A Nemzeti Művelődési Intézet a „Magyarság Harangja” testvérharangjait később, október 3-án az épület avatására szervezett Kárpát-medencei ünnepség keretében adja át öt külhoni kulturális szervezetnek.
 
Attól az időponttól a harang minden nap azonos időben – 15 óra 13 perckor, a Kárpát-medencei magyarság összetartozását kimondó Alaptörvény aláírásának perceiben (2011. április 25., 15:13’) – szólal meg a lakiteleki székházban, hogy egy-egy település nemzeti kultúrát megtartó egyleteire, civil szerveződéseire, a közösség által elért eredményekre emlékeztesse a magyarságot. A testvérharangok válaszként 16:32 perckor emlékeztetnek az elszakadt nemzetrészek magyarságmegtartó megtartó közösségeire.