Ünnepi ülés a 30 éve megalakult Országgyűlés tiszteletére

2020-05-03 15:00
2020. május 2-án ünnepi ülést tartott a parlament, az első szabadon választott Országgyűlés alakuló ülésnapjának harmincadik évfordulója alkalmából, amelyen részt vett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is.
A szabad Országgyűlés harminc évvel ezelőtti megalakulására emlékező ünnepi ülést tartott a parlament. Áder János államfő beszédében nemzeti összefogást szorgalmazott, Kövér László házelnök pedig arról beszélt, emlékezni és emlékeztetni a jövő felé fennálló adósság. A képviselők politikai nyilatkozatot fogadtak el a népképviseleti rendszer 1990-es visszaállításáról.
 
Emlékezni és emlékeztetni a jövő felé fennálló adósság, melynek lerovását elmulasztva "könnyen kiszolgáltatott helyzetbe taszíthatjuk az utánunk következőket" - mondta Kövér László házelnök, aki úgy fogalmazott: az emlékezés a történelem által hitelesített mérce igénybevételét is jelenti, mellyel "megmérhetjük önmagunkat, s mellyel elválaszthatjuk a jót a rossztól, az igazat a hamistól".
 
A házelnök megemlékezett a harminc évvel ezelőtti ülést az 1947-es nemzetgyűlés elnökeként megnyitó Varga Béláról, az akkori korelnökről, Kéri Kálmánról és Demény Pálról, majd kiemelte a későbbi képviselők közül Horváth Jánost, Varga Lászlót és Wittner Máriát, akik "a személyes életünk valóságává tették a történelem általuk képviselt darabját".
 
Nemzeti összefogásra van szükség ahhoz, hogy az élet minél gyorsabban visszatérjen a rendes kerékvágásba - mondta Áder János államfő. A köztársasági elnök az ajánlotta, hogy a koronavírus-járvány miatt ránk váró feladatok megoldásához használjuk erőforrásként mindazt, amit az elmúlt harminc évben elértünk és amit az elmúlt hetekben megtapasztaltunk, "hogy hamarosan újra élvezhessük a szabadságot". Kiemelte: az elmúlt hetekben a járvány nem csak törékenységünkre figyelmeztetett, de a társadalmi összefogás erejét is megmutatta. Hangsúlyozta, hogy amit az elmúlt harminc évben alkottunk, az kiállta az idő próbáját, "Magyarország független, demokratikus jogállam, szabad ország".
 
A magyar Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve az Állami Számvevőszék, így az ÁSZ 30 éve a magyar demokrácia pénzügyi garantőre. Az 1870-ben megalapított, 2020-ban 150 éves Állami Számvevőszék célja a közpénzügyi helyzet javítása.
 
Az Állami Számvevőszék küldetése, hogy szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel és széleskörű tudásmegosztó tevékenységével előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, és hozzájáruljon a „jól irányított államhoz". Az ÁSZ javaslataival és következtetéseivel a közpénzek szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználását, használatát segíti elő. Jogállásából és küldetéséből fakadó legfontosabb feladata pedig, hogy tapasztalataival és tanácsadó tevékenységével támogassa az Országgyűlés törvényalkotó munkáját.