Domokos László

A hatékonyságot az állami szférában is mérni kellene

2019-08-01 09:53
A hatékony államnak célszerűnek, eredményesnek és etikusnak kell lennie, a hatékonyságot pedig az állami szférában is mérni kellene - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke azon a konferencián, amelyet a hatékony államról és az e-közigazgatásról, mint az ország versenyképességet meghatározó tényezőkről szervezett a Magyar Közgazdasági Társaság szerdán Budapesten, a Budapesti Gazdasági Egyetemen.
Domokos László szerint az állami szférában célzott létszámgazdálkodást kellene megvalósítani, ennek pedig bértömeg-gazdálkodással kell párosulnia. Kiemelte, hogy az állami szféra még mindig túl nagy Magyarországon, az állam túl sok embert alkalmaz még napjainkban is. A hatékony létszámgazdálkodásban az ÁSZ élen járt, a számvevőszék több mint 15 százalékkal csökkentette dolgozóinak létszámát, ezzel együtt a feladatok nem csökkentek.
 
Hangsúlyozta, hogy a digitálizációval a létszámgazdálkodást jelentősen javítani lehetne, azt azonban meg kell értenie az állami vezetőknek, hogy a digitalizáció a kezdeti lépéseknél jelentős, némely esetben milliárdos beruházásokat igényel.

Az ÁSZ elnöke szerint az állami szféránál is meg kellene határozni azokat a kritériumokat, mérőszámokat, amelyek alapján értékelni lehet egy-egy közszolgáltatást végző intézmény, állami vállalat hatékony működését. Rámutatott, hogy az alaptörvény világosan megfogalmazza, hogy a közpénzek hatékony és célszerű felhasználásáért az adott központi, költségvetési intézmény vezetője a felelős.