A holokauszt békéscsabai áldozataiért tartott megemlékezésen vett részt Domokos László

A holokauszt békéscsabai áldozataiért tartott megemlékezésen vett részt Domokos László
A holokauszt helyi áldozatai deportálásának 74. évfordulójára emlékeztek június 24-én, vasárnap Békéscsabán. A városháza udvarán emléktábla-avatással kezdődött a megemlékezés, majd délután, a Békéscsabai Zsinagógában folytatódott. Az eseményen beszédet mondott Domokos László is, aki történelmi visszaemlékezésben elevenítette fel a csabai zsidóság múltját.
74 évvel ezelőtt, 1944. június 26-án gördült ki a békéscsabai állomásról az a szerelvény, amelyen több mint 3100 ember, köztük 2200 csabai zsidó utazott az auschwitz-i koncentrációs tábor felé – emlékeztetett beszédében Domokos László, aki a Békéscsabai Zsinagógában június 24-én délután tartott megemlékezésen szólalt fel. Történelmi visszatekintésében felelevenítette, hogyan járultak hozzá a térség ipari és szellemi fellendüléséhez a 18. század közepétől betelepült, és gond nélkül asszimilálódott zsidó családok.
 
Holokauszt bekescsabai aldozataiert tartott megemlekezesen vett reszt Domokos Laszlo

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke felidézte, hogyan jutott el az ország oda, hogy közellenségnek kiáltsa ki ezeket az embereket, és jóvátehetetlennek nevezte a 74 évvel ezelőtt történteket. „Az emlékezés adja meg a tiszteletet az egykor sokat szenvedett áldozatoknak. S az emlékezésre nagy szüksége van a többségi társadalomnak is, hogy fel tudja dolgozni hajdani vakságát és irracionalitásának emlékét” – nyomatékosított Domokos László. „Fontos, hogy erősödjön a társadalom immunitása, hogy ellentétben a hajdani szomorú időkkel, védett legyen a hihetőnek látszó demagógiával és a csalóka irracionalitással szemben” – hívta fel a figyelmet.

A megemlékezésen beszédet mondott Dr. Moskovits Sándor, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elnöke, Goldmann Tamás, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) alelnöke és Marti Miklós református lelkipásztor is, majd felolvasták Yossi Amrani, Izrael nagykövetének levelét.