Domokos László

A közös cél a szabályos és kiegyensúlyozott gazdálkodás

2019-11-27 16:34
Együttműködési megállapodást kötött az Állami Számvevőszék és a Károli Gáspár Református Egyetem a jövő nemzedékek iránti felelősségvállalás, valamint a közjó előmozdítása érdekében a közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának közös fejlesztéséről. A megállapodás kiterjed az integritás értékeinek, az integritás-tudatosságnak az erősítésére az egyházi és egyéb nem állami intézmények vezetésében, vezetőképzésében.
A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Doktori Iskolája mellett működő Bonhoeffer Műhely egyik célja, hogy előmozdítsa azon keresztény értékek államalkotó szerepének bemutatását az oktatók és hallgatók körében, amelyeken kultúránk nyugszik. Az Állami Számvevőszék és a Károli Gáspár Református Egyetem küldetésének közös pontja a jövő nemzedékek iránti felelősségvállalás és a közjó előmozdítása iránti szilárd elköteleződés.
 
A két intézmény küldetésének közös pontjaiból származó stratégiai céljainak megvalósítása érdekében 2019. november 25-én Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Prof. Dr. Zsengellér József, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora együttműködési megállapodást írt alá. A megállapodás célja a közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának fejlesztése, az integritás értékeinek valamint az etikus vezetés terjesztése, az integritás tudatosság megerősítése az egyházi és egyéb nem állami intézményekre fókuszálva.
 
600
 
Domokos László hangsúlyozta: „Ha az egyházi szervezetek pénzügyi gazdálkodása rendezetlen és instabil, akkor előbb-utóbb a társadalmat szolgáló, például karitatív tevékenységük is veszélybe kerülhet, és éppen azokat hozzák nehéz helyzetbe, akiken segíteni akarnak. Öröm számomra, hogy a Magyarországi Református Egyház, illetve a Károli Gáspár Református Egyetem vezetői is így gondolkoznak, és nagy súlyt fektetnek arra, hogy egyházi intézményeik szabályosan és kiegyensúlyozottan gazdálkodjanak. Lényegében ez az a közös cél, amely a mostani megállapodás megszületéséhez vezetett" – húzta alá az ÁSZ elnöke. Hozzátette: „A közpénzek felhasználása terén az etikus vezetés, illetve az eredményes és hatékony, ugyanakkor szabályos és átlátható gazdálkodás nem választható el egymástól. Ez az a gondolat, amelynek a közpénzügyi vezetőképzés megújítását aranyfonalként át kell szőnie."