Domokos László

A Ma reggel című műsorban adott interjút Domokos László

2016-05-10 11:40
Az m1 Ma reggel című műsorának vendége volt Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke május 9-én, hétfőn. A beszélgetés témája a 2017. évi költségvetés és annak véleményezése volt.
Domokos László az interjú során elmondta, hogy az Állami Számvevőszék idén a 27. alkalommal tett eleget törvény által előírt kötelezettségének azzal, hogy véleményezte a 2017. évi költségvetés tervezetét. Kiemelte, hogy az elmúlt tíz év legnyugodtabb költségvetés véleményezési időszaka volt, hiszen az ellenőrzés tapasztalatai alapján az látható, hogy alapvetően jól átgondolt, számításokkal alátámasztott a költségvetés.
 
Az ÁSZ elnöke az M1 műsorában ismertette, hogy az ÁSZ az országgyűlési vita megalapozottsága érdekében látja el tanácsadó munkáját, és költségvetési véleményével szempontokat ad arra vonatkozóan, hogy hol vannak azok a szakmai pontok, ahol még jogszabály-módosítás, esetleg további számítások és pontosítások szükségesek.
 
A központi alrendszer hiányát tekintve Domokos László kifejtette: Nagyon fontos, hogy sokkal átláthatóbb lett a költségvetés.  A bevételek egyensúlyba kerültek, tehát a napi működés bevételei és kiadásai, ami a mindennapokat érintik - legyen szó a biztonságunkról, az oktatásról, az egészségügyről - összességében egyensúlyban vannak. A nemzeti jövedelemhez kapcsolódó hiány mértéke 2,4%, ami nem éri el az európai uniós és hazai jogszabályok által előírt maximális 3%-ot.
 
Domokos László záró gondolatait az interjú kapcsán úgy fogalmazta meg: Folyamatosan karban kell tartani a költségvetés kiadási és bevételi oldalát, hogy pazarlás és felesleges kiadások ne legyenek, továbbá növelni kell a versenyképességet erősítő tényezőket is.
 
A teljes beszélgetés az alábbi linken tekinthető meg:
 
http://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2016-05-09-i-adas-3/