Domokos László

A Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökével találkozott Domokos László

2016-05-27 08:48
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke Szita Károllyal, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökével egyeztetett hétfői budapesti találkozójukon– a közszféra intézményei és az állami vállalatok után – az önkormányzati tulajdonban működő gazdasági társaságok integritás felméréséről, valamint az állammenedzsment megújításának részét képező önkormányzati cégek vezetés-irányítási fejlesztéséről. A megbeszélés apropóját az adta, hogy az Állami Számvevőszék tanácsadó tevékenysége keretében évente konzultál az önkormányzati érdekszövetségekkel.
Domokos László kiemelte: az ÁSZ folyamatosan ellenőrzési fókuszában tarja az önkormányzatokat, ezért fordult az ÁSZ figyelme a települések belső kontrollrendszere, pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzése után az önkormányzatok többségi tulajdonában működő gazdasági társaságok felé, ennek keretében az elmúlt években helyi tömegközlekedési cégek, távhőszolgáltató és hulladékgazdálkodó társaságok ellenőrzését végezték el a számvevők.
 
szita_03_600


Domokos László felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg is több tucat önkormányzati cég ellenőrzése van folyamatban, amelyek jelentős része megyei jogú városokat érinti. Szita Károly 2015 májusában, az ÁSZ elnökével tartott közös sajtótájékoztatójukon kérte, hogy az ÁSZ folytassa az önkormányzati közműcégek ellenőrzését, mind a 23 megyei jogú várost érintően. Az MJVSZ elnöke üdvözölte, hogy zajlanak az ellenőrzések.


Az állammenedzsment megújításával kapcsolatban Domokos László elmondta: az állami és önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságoknál végzett ellenőrzések rávilágítottak, hogy a nem megfelelő vezetésnek, illetve a nem elégséges tulajdonosi kontrollnak súlyos következményei lehetnek. Az állami vállalatok tekintetében az ÁSZ a tavalyi év során felhívta a kormány figyelmét a veszélyekre és kockázatokra, a kormány pedig bejelentette: szükségesnek tartja az állami tulajdonú közcégek menedzsment rendszerének átalakítását, az ÁSZ ellenőrzési tapasztalataira támaszkodva.
 
 
A Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökével találkozott Domokos László


Domokos László ismertette Szita Károllyal az ÁSZ négypontos javaslatcsomagját és felvetette, hogy a cégek szabályos, elszámoltatható, hatékony és a gazdaságos működésére fókuszáló összetett szempontrendszert az önkormányzati vállalatok esetében is szükséges lehet érvényesíteni. Szita Károly egyetértett a felvetéssel, és jelezte: a Megyei Jogú Városok Szövetsége támogatja, hogy az ÁSZ tapasztalatait, javaslatait megismerjék és hasznosítsák a cégek, valamint a tulajdonos önkormányzatok.


Az ÁSZ elnöke rámutatott, hogy az ÁSZ javaslatai között szerepel a korrupciós kockázatok mérséklése, az ezt biztosító integritás kontrollok erősítése. Szita Károly kiemelte: a megyei jogú városok elkötelezettek a korrupció elleni fellépésben, valamint a korrupciós helyzetek megelőzésében, ezért minden eszközzel ösztönzik majd az önkormányzati tulajdonú cégeket az ÁSZ felmérésében való részvételre.


Végezetül Domokos László felhívta a figyelmet az ÁSZ által kifejlesztett önkéntesen kitölthető, a települések belső kontrollrendszerét értékelő öntesztre – amelyet 2014 októbere óta közel 1500 alkalommal töltötték le az ÁSZ honlapjáról – is, amelynek egyik célja szintén az önkormányzatok szabályszerű működésének támogatása. A találkozó további részében az önkormányzatokat érintő egyéb aktuális témák kerültek szóba.