Domokos László

A minőségre kell helyezni a hangsúlyt

2019-12-03 10:22
A közpénzügyek, az állami gazdálkodás jelenlegi helyzete alapján reálisnak tűnik, hogy a kormány 2021-ben hozzákezdjen a személyi jövedelemadó számottevő csökkentéséhez – erről beszélt Domokos László az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Domokos László kitért arra, hogy az adómérséklés mellett a munkahelyteremtés is lényeges szerepet játszott az elmúlt évek gazdasági növekedésében. Úgy vélekedett: az államnak továbbra is támogatnia kell a munkahelyek létrejöttét, de most már leginkább olyan munkaerőpiaci programokat kell indítania, amelyek javítják a hatékonyságot, segítik az innovációt, vagyis lendítenek az ország versenyképességén.
A Központi Statisztikai Hivatal által nyilvántartott adatok alapján kijelenthető, hogy lényegében kialakult idehaza a munkaalapú társadalom - fogalmazott Domokos László. A magyar gazdaság eredményeiben meghatározó jelentősége van a foglalkoztatás bővülésének, ám egy friss ÁSZ-elemzés következtetéseire támaszkodva a munkahelyteremtés és a foglalkoztatásbővítés állami támogatásában a mennyiség helyett immár a minőségre kell helyezni a hangsúlyt - szögezte le az ÁSZ elnöke.
 
Domokos László magyarázatként kifejtette: az elmúlt években nyilvánvaló módon az volt a legfontosabb, hogy minél több ember tudjon elhelyezkedni, ezért pedig nem egy esetben egyedi beruházásokat is támogatott közpénzből az állam. Az ÁSZ vezetője szerint mára a helyzet annyiban megváltozott, hogy inkább a tudásintenzív, a magas hozzáadott értékkel bíró ipari és szolgáltatási területek támogatása célszerű. Magyarország versenyképesebbé válásához a gazdaság növekedését már elsősorban olyan munkahelyteremtési programokkal lehet segíteni, amelyek az innovációt, a fejlesztést jutalmazzák, továbbá javítják a vállalkozások hatékonyságát.
 
600
Fotó: Kurucz Árpád
 
A személyi jövedelemadó mértékének csökkentésével kapcsolatban Domokos László kifejtette: az állam rendelkezésére álló anyagi erőforrásokat körültekintő módon kell felhasználni. A mindenkori kiadások rendezésétől vagy az adósságok törlesztésétől nyilvánvalóan nem lehet eltekinteni, ugyanakkor be is kell fektetni a jövőbe. A munkát terhelő adók csökkentése az ilyen befektetések közé tartozik – fogalmazott az ÁSZ elnöke, hozzátéve: ez a befektetés igen szép kamattal, megtérüléssel kecsegtet. A munkára rakódó közterhek mérséklése ugyanis az egyik legkiválóbb eszköz ahhoz, hogy az állam vállalkozásra, tervezésre, beruházásra sarkallja a magánszemélyeket, a gazdasági szereplőket. Emiatt egyetértek a személyi jövedelemadó csökkentésével, miként reálisnak tartom, hogy az szja jelentős mérsékléséhez 2021-ben hozzákezdjen a kormányzat – hangsúlyozta Domokos László.