Domokos László

A Profit.hu készített interjút Domokos Lászlóval

2016-12-28 12:55
Az eredményes közpénzfelhasználás feltétele lenne, hogy a kormány állítson minden egyes adóforint elköltése elé eredménykövetelményt, mérje ezek teljesülését, legyen minden forint elköltésének elszámoltatható felelőse, és a költéseket évről évre ellenőrizzék is – mondta Domokos László a Profit7.hu-nak adott interjúban. Hozzátette: az Állami Számvevőszék már régóta szorgalmazza, hogy a költségvetési kiadásokkal szemben hatékonysági és eredményességi követelményeket határozzanak meg.
Domokos László az interjúban kifejtette: a költségvetés fejezeti, illetve intézményi előirányzatai esetében szükséges, hogy legalább az legyen meghatározva, hogy az előirányzat felhasználásánál a kormány a megtakarítást tartja célszerűnek, vagy azt, hogy az adott összegből minél több és jobb ellátást biztosítson az arra jogosultak számára. Bár a magyar állam évente nagyságrendileg 3500 milliárd forintot költ el gazdasági funkciókra, a kiadások növekedése nem eredményez automatikusan nagyobb gazdasági eredményt, kizárólag akkor, ha a kiadások elé a kormányzat mérhető célokat állít, és azok teljesítését rendszeresen monitorozza és teljesítményértékeli a hatásait – részletezte az elnök.
 
Kulcskérdés, és a versenyképesség egyik legfontosabb sikerkritériuma az állammenedzsment megújítása – hangsúlyozta Domokos László. Hozzátette: az ÁSZ a tavalyi évben megfogalmazta a rendszer megújításával kapcsolatos javaslatait, amelyeknek döntő többségét a kormány elfogadta. Az ÁSZ elnöke kifejtette: az átláthatóság, az elszámoltathatóság és az integritás követelményének teljesítése mellett új elemként az eredményesség követelménye is megfogalmazódik, de nemcsak az elvek szintjén, hanem olyan konkrét intézkedésekbe építve, mint a közintézmények teljesítményének mérése, vagy az irodai terekkel való gazdálkodás. Az új követelményeknek tükröződniük kell az állami vezetők javadalmazási, teljesítményértékelési rendszerében is – húzta alá az ÁSZ elnöke.
 
 
A Profit.hu készített interjút Domokos Lászlóval
 
 
Domokos László az interjúban leszögezte: a korrupció elleni fellépés alapvetően a kontrollok és védelmi rendszerek fejlesztését jelenti. A korrupció elleni fellépés kulcsaként az összefogást emelte ki, és hozzátette: a Számvevőszék alapvetően az integritás személet terjesztésével, vagyis a megelőzéssel járulhat hozzá a célok eléréséhez. Az ÁSZ idén már hatodik alkalommal készítette el éves Integritás felmérését, melynek célja, hogy visszajelzést adjon a közszféra intézményeinek korrupciós veszélyeztetettségéről, valamint a korrupciós kockázatok kezelésére szolgáló kontrollok szintjéről. Idén minden eddiginél több, összesen 3002 közintézmény vett részt, amelyek a közszféra alkalmazottainak 61,3 százalékát foglalkoztatják. Mindez azt jelenti, hogy a magyar közszféra intézményei egyre elkötelezettebbek a korrupció megelőzősét biztosító módszerek alkalmazásában - mondta Domokos László.
 
A teljes interjút a Profit7.hu oldalán itt érheti el.