Addig nyújtózzunk, ameddig a takaró ér

Addig nyújtózzunk, ameddig a takaró ér
Az Állami Számvevőszék kiemelt figyelmet fordít a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztésére. Az intézmény elnöke, Domokos László szerint fontos, hogy a hétköznapi emberek ne az élettől, ne a saját bőrükön keresztül tanulják meg a felelős gazdálkodást, hanem a pénzügyi ismereteik fejlesztését követően értsék és ismerjék a pénzügyek és közpénzügyek világát, amit aztán a saját életükben is alkalmazni tudnak majd.
„Mindannyian olyan országban szeretnénk élni, ahol mindenkinek esélye van a jólétre. Olyan országban, ahol a tisztességes munka eredménye a tisztes megélhetés. Ahol felelős gazdálkodáson alapul a családi költségvetés, ahol a jó gazda gondosságával bánnak a gazdálkodó szervezetek a saját és az állami szférában dolgozók a köz pénzével” – mondja Domokos László.  
 
Az ÁSZ elnöke szerint nagy előrelépést jelentene, ha a pénzügyi tudatosság, a pénzügyi tervezés a mindennapok részévé válna. A családi költségvetés készítésének első lépéseként elengedhetetlen tisztában lenni a havi bevételekkel és kiadásokkal. Fontos meghatározni a kiadások sorrendjét is: első helyen a közüzemi számláknak és a lakás fenntartásának kell állnia, ezután következhetnek az élelmezés, majd a ruházkodás, illetve közlekedés költségei – s csak az utolsó helyre kerülhetnek a szabadidős tevékenységek és a szórakozás.
 
Addig nyújtózzunk, ameddig a takaró ér
 
A magyar lakosságra jellemző, hogy tovább nyújtózkodik, mint ameddig a takarója ér. Domokos László azt vallja: mindig csak annyi pénzügyi kockázatot érdemes vállalni, amennyit képesek vagyunk belátni és kezelni. Hitelfelvétel előtt érdemes legalább 6 hónapig a várható törlesztésnek megfelelő összeget félretenni, és ha a megmaradt pénz fedezi az elsődleges kiadásokat, csak akkor érdemes körbenézni a hitelek piacán.
 
„A probléma nem csupán az eladósodottsággal van, hanem az is jellemző Magyarországon, hogy a pénzt az utolsó fillérig elköltjük” – mondja Domokos László. Az ÁSZ elnöke az öngondoskodást, előrelátást és takarékosságot is kiemelt feladatnak tekinti. Azt vallja, legalább három havi megtakarítással kellene rendelkeznie minden családnak, ahhoz, hogy teljes jövedelem kiesés esetén is képesek legyünk a rezsit és az élelmiszerkiadást fedezni.