Domokos László

Alapvető cél a közpénzügyek fejlesztése

2019-12-31 12:04
„Több ezer ponton járultunk hozzá a közpénzügyek fejlesztéséhez 2019-ben" - összegzett Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke évértékelésében. Az ÁSZ közel 1350-re növelte az ellenőrzött szervezetek számát 2019-ben, továbbá a nyilvánosságra hozott jelentésekben mintegy 1200 javaslatot tett és további több mint 200 figyelemfelhívó levelet küldött az ellenőrzötteknek a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében. Az ÁSZ idén 32 elemzést tett közzé, öntesztjeit pedig több mint 3500 alkalommal vették igénybe a közszféra szervezetei. Domokos László kiemelte: a számvevőszéki ellenőrzések célja alapvetően nem a hibakeresés, hanem a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása.
2019-ben az ÁSZ ellenőrzései összesen 1337 szervezetet érintettek, 2018-ban 806-ot. Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta: „Törekszünk az ellenőrzési lefedettségünk szélesítésére, új innovatív ellenőrzési módszerek kidolgozására." Ennek eredményeként – az előző évekkel összehasonlítva – az ÁSZ több mint 60%-kal növelte az ellenőrzött szervezetek számát. A következő években az a célunk, hogy a kockázatértékelésen alapuló, monitoring módszerrel végzett értékeléseinkkel tovább növeljük az ellenőrzésbe vont szervezetek számát.
 
Az ÁSZ egyre nagyobb hangsúlyt helyez a törvényben meghatározott tanácsadó tevékenységére. „Ennek keretében a 2018-as 17 után, 2019-ben csaknem dupla annyi, 32 elemzést tettünk közzé" – emelte ki Domokos László. Az ÁSZ 2019-es elemzései olyan kiemelt közpolitikai és társadalmi területeket érintettek mint: a központi költségvetés, az áfabeszedés, az államadósság-csökkentés, az állami beruházások, a korrupció megelőzése, a foglalkoztatás és munkahelyteremtés, az egészségügy, a családtámogatás, a klímaváltozás és a helyközi közlekedés.
 
600
„A stabil áfabevétel a fenntartható kifehérítés kulcsa"
 
Az ÁSZ folyamatosan figyelemmel kíséri a költségvetési és makrogazdasági folyamatokat. A gazdaságfehérítés – ami a korrupció elleni rendszerszintű fellépés eredményének is tekinthető – kiszámítható, igazságos viszonyokat teremt, tisztítja a piaci folyamatokat, javítja az adófizetési hajlandóságot, és – ami talán a legfontosabb – egyfajta társadalmi szemléletváltást is jelez. Domokos László úgy fogalmazott: „A stabil áfabevétel a fenntartható kifehérítés és a fenntartható gazdasági növekedés kulcsa. A munkát terhelő adók – így a személyi jövedelemadó – fokozatos csökkentése viszont alapvető versenyképességi kérdés."
 
Domokos László évértékelésében kifejtette az önkormányzatokat és az egészégügyet érintő ellenőrzések következtetéseit, felhívta a figyelmet az ÁSZ - közpénzügyi helyzet javítására irányuló - alapvető célkitűzésére, valamint emlékeztetett: 2020-ban lesz 150 éve, hogy 1870-ben megkezdte működését az első önálló magyar Állami Számvevőszék, illetve jövőre lesz 30 éve, hogy – az 1989-es rendszerváltással – 1990. január elsején újraindult a független számvevőszéki ellenőrzés Magyarországon.