Domokos László

Az OECD képviselőit fogadta Domokos László

2017-06-26 16:25
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke hivatalában fogadta Angel Gurría-t, az OECD főtitkárát és Dr. Cséfalvay Zoltánt, Magyarország OECD és UNESCO melletti Állandó Képviseletének nagykövetét 2017. június 26-án, Budapesten. A találkozó fókuszában az ÁSZ és az OECD Közigazgatási és Területfejlesztési Igazgatósága közötti együttműködés területei álltak: a szervezetek képviselői a közigazgatás integritásának erősítéséről, a számvevőszékek és a „jól irányított állam” kapcsolatáról, továbbá a felnőtt lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztési kereteiről tárgyaltak.
2017. június 26-27. között az OECD harmadik Globális termelékenységi fórumának Budapest ad otthont. A konferencia kiegészíti az OECD termelékenységgel kapcsolatos munkáját, fő témája a globális értékláncok és a termelékenység kapcsolata, tekintettel a magyar gazdaság nyitottságára. A budapesti konferenciára érkezett Angel Gurría, az OECD főtitkára is, aki Dr. Cséfalvay Zoltánnal, Magyarország OECD és UNESCO melletti Állandó Képviseletének nagykövetével együtt hétfőn délután hivatali látogatást tettek az Állami Számvevőszéknél.
 
Az OECD képviselőit fogadta Domokos László
 
 
A találkozó során az ÁSZ és az OECD képviselői több témát érintettek. Egyrészt megvitatták a pénzügyi tudatosság fejlesztés és a nemzeti pénzügyi oktatás stratégiák kérdéskörét, közösen áttekintették a korábbi hazai és nemzetközi kutatások eredményeit, majd ezt követően a korrupciós veszélyek ellen védelmet biztosító integritás szemlélet erősítésének szükségességéről, valamint a számvevőszékek és a „jól irányított állam” kapcsolatáról értekeztek.
 
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke kiemelte: a költségvetés átláthatósága, a közpénzekkel gazdálkodó szervezetek elszámoltathatósága szempontjából fontos, hogy a közigazgatáson belül folytatódjon az integritás szemlélet elterjedése. Az ÁSZ elnöke ismertette: a Számvevőszék 2011 óta évente felméri a magyar közszféra integritását, amelyhez 2016-ban már több mint 3000 közpénzből gazdálkodó, illetve közvagyon kezelő szervezet csatlakozott. A sorrendben hetedik, 2017-es felmérés jelenleg is folyamatban van – tette hozzá. Hangsúlyozta: az ÁSZ folyamatosan keresi azon területeket, ahol erősíteni lehet az integritás szemlélet terjedését a közpénzekkel való átlátható és felelős gazdálkodás megteremtése érdekében. Ennek érdekében az ÁSZ az ellenőrzéseibe is beépítette a korrupciós kockázatok csökkentését szolgáló integritás kontrollok értékelését.
 
 
Az OECD képviselőit fogadta Domokos László
 
Az ÁSZ elnöke elmondta továbbá, hogy a magyar Számvevőszék nemzetközi szinten is támogatja a korrupció megelőzését; 2017 tavaszán negyedik alkalommal szervezte meg nemzetközi integritás szemináriumát 25 afrikai, ázsiai és dél-kelet európai ország részvételével, továbbá a számvevőszékek nemzetközi világszervezete (INTOSAI) kapacitásfejlesztési kezdeményezésén (IDI) keresztül 75 fejlődő országban támogatja anyagilag és szakmailag korrupcióellenes programok megvalósítását.
 
Domokos László a felnőtt lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztésével kapcsolatban hangsúlyozta: az ÁSZ az Országgyűlés támogatását élvezi a magyar lakosság pénzügyi tudatosságnak fejlesztése és közpénzügyi ismereteinek erősítése terén. Társadalmi szerepvállalása keretében az ÁSZ az elmúlt években is számos, a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését szolgáló kezdeményezésnek elkötelezett támogatója, együttműködő partnere. Mindemellett az ÁSZ aktívan támogatja a magyar lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő nemzeti stratégia megalkotását.