Domokos László

Az önkormányzatok pénzügyi helyzete ellenőrzésének tanulságai

2011-11-17 15:00
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke 2011. november 16-án „Fókuszban az önkormányzatok - a megyék, a megyei jogú városok, valamint a Főváros pénzügyi helyzete ellenőrzésének legfontosabb tanulságai" címmel sajtótájékoztatót tartott.
Az Állami Számvevőszék befejezte a 19 megyei és a 23 megyei jogú városi önkormányzat, valamint a Fővárosi Önkormányzat 2007-2010 közötti pénzügyi helyzetének helyszíni ellenőrzését.

Dankó Géza, Domokos László, Varga Sándor

Dankó Géza, Domokos László és Varga Sándor

Az önkormányzati rendszer ellenőrzése négy pilléren áll- fogalmazott Domokos László. Ezek a pillérek a pénzügyi helyzet értékelése, a vagyonnal kapcsolatos gazdálkodás kérdése, a belső kontrollok és a szabályosság, valamint az utóellenőrzés. Az ÁSZ elnöke kiemelte, hogy a középszint az, amely méreténél fogva olyan mennyiségű pénzügyi gazdálkodási volument képvisel, amellyel ha gond van, akkor nagyon sok helyen gond van. Ezért lett a pénzügyi kockázatelemzés alapján a középszint meghatározva.

Sajtótájékoztató az ÁSZ-nál

Sajtótájékoztató az ÁSZ-nál

„Nem egy-egy településről mondunk véleményt, ma nem ez az elsődleges információ, amit szeretnénk átadni, hanem maga az egész középszint. Meghatározó garanciális szolidaritási intézményeket működtetnek ezek a szintek. Nagy súlyt képviselnek az egészségügyben, a kórházi ellátásban, a gyermekvédelemben, a középfokú oktatásban. Soha korábban ilyen szemléletű megközelítésű ellenőrzést nem folytattak Magyarországon, nemcsak az Állami Számvevőszék, hanem más szakmai szervezetek sem."- mondta az ÁSZ elnöke.

Domokos László: "Érdemes tisztázni, mi az, hogy Középszint."

A tájékoztató három kérdéskör köré csoportosult: Mi játszott közre a középszintű önkormányzatok pénzügyi helyzetének alakulásában? Milyen intézkedések hatottak a pénzügyi egyensúlyra? és Milyen javaslatokat tett az ÁSZ?

 


Részlet Domokos László tájékoztatójából


Az összegző értékelést itt olvashatja:

Összegző értékelés.pdf


A középszint pénzügyi helyzetének ellenőrzési tapasztalatairól szóló tájékoztatót itt találja:

Középszint_pénzügyihelyzet_ppt.pdf