Domokos László

Domokos László 2018-as évértékelő beszéde

2018-12-17 00:00
Az Állami Számvevőszék hagyományaihoz híven idén is megtartotta év végi állománygyűlését. A Pesti Vigadó dísztermében Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az elmúlt év eredményeinek értékelése mellett ismertette a jövő kihívásait és céljait.
Domokos László beszédében kiemelte, hogy az Állami Számvevőszék, mint az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, 2018-ban több mint 300 jelentést hozott nyilvánosságra, mely többek között annak is köszönhető, hogy az elmúlt évben több szervezeti újítás került bevezetésre.

Az ÁSZ elnöke kiemelte, hogy az átdolgozott jelentésformátumhoz kapcsolódóanmegváltozott a hibaértékelés és a különbözőség fogalma, amivel megvalósult a felelősségi szintek elkülönülése.  A kockázat-elemzés fejlesztésével az ellenőrzöttek egyedi kockázatainak megfelelő, célzott ellenőrzési programmal történnek az ellenőrzések, így az ÁSZ ott és azt ellenőrzi, ahol és amitől az előzetes kockázatelemzés alapján a legnagyobb hasznosulás várható. Az ÁSZ stratégiai dokumentumrendszere is megújult, valamint a funkcionális területek működési kerettervei is kiadmányozásra kerültek. A 2018 májusában érvénybe lépett GDPR adatvédelemi rendelet egy teljesen új szemléletet igényelt, így az ÁSZ-nak is új adatvédelmi és adatbiztonsági megközelítést kellett kialakítania.
 
A 2018. évi stratégiai célok áttekintése során elsősorban az informatikai környezetben – digitalizáció, informatika technikai fejlődése – azonosítottak olyan változásokat, amelyek a részstratégiák átvilágítását indokolttá tették. Az Állami Számvevőszék, mint példamutató szervezet 2011. óta folyamatosan növeli hatékonyságát, következő lépésként pedig a digitális ellenőrzési környezet megteremtését tűzte ki célul.
 
Az Állami Számvevőszék igyekszik kiterjeszteni és megerősíteni tanácsadói tevékenységét, amelynek egyik példája a közszféra vezetőinek képzése vagy egyéb „jó gyakorlatok" vagy tudásmegosztó konferenciák. Domokos László elnök beszédében hangsúlyozta, hogy e funkció erősítésével lehet elérni, hogy hosszú távon a számvevőszéki teljesítmény valóban hatással legyen a közpénzfelhasználó szervezetek gyakorlatára, ezáltal támogassa a jól irányított államot, és ezek mentén valóban támogassa az Országgyűlés munkáját is.
 
Az ÁSZ elnöke az évet lezárva köszönetet mondott minden számvevő és a Számvevőszék valamennyi alkalmazottjának teljesítményéért és az év folyamán végzett elkötelezett munkáért.
 
 


Az Állami Számvevőszék 2018. évi állománygyűléséről részletesebben itt olvashat.