Domokos László

Domokos László a Contact Committee ülésén

2018-10-18 09:44
Az Európai Unió tagállamainak legfőbb ellenőrző intézményei, valamint az Európai Számvevőszék (European Court of Auditors – ECA) elnökei évente egy alkalommal találkoznak a Kapcsolattartó Bizottság (Contact Committee of the Heads of the Supreme Audit Institutions of the European Union) ülésén. Az idei ülést Horvátországban tartották meg október 11-12. között.
A találkozó célja volt, hogy a kölcsönös érdeklődésre számot tartó aktuális témákat, valamint az EU alapok felhasználásával összefüggő ellenőrzésszakmai
kérdéseket megvitassák. Az Európai Unió legfőbb ellenőrző intézményei és az Európai Számvevőszék őszi találkozójának fókuszában a „Párbeszéd az urópai polgárokkal” állt.
 
A konferencia első napján Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Horváth Bálint kommunikációs és kapcsolattartási vezető közös előadásukban ismertették az ÁSZ proaktív hasznosulási tevékenységének fókuszait és számszerű eredményeit. Domokos László hangsúlyozta: az Állami Számvevőszék nemzetközi sztenderdek alapján megújította kommunikációs tevékenységét, és nagy hangsúlyt helyez munkájának széleskörű hasznosulására. Üzeneteit innovatív kommunikációs technológiák alkalmazásával juttatja el. A társadalommal való kapcsolattartás és érintettség tekintetében Domokos László az ENSZ fenntartható célkitűzéseivel kapcsolatos ellenőrzések előkészítését emelte ki. Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője bemutatta az ÁSZ hasznosulási gyakorlatát, és az eredmények mérésre alkalmas indikátorokat. A nap végén a konferencia résztvevői megtekinthették a számvevőszék társadalmi ismertségéről és elismertségéről készített közvéleménykutatásokat összehasonlító videót is.

Október 12-én a munkacsoport-beszámolókat, a számvevőszéki ellenőrzésekkel összefüggő aktuális témákat tárgyalták meg. Napirendre kerültek az EU 2020 stratégia megvalósításával kapcsolatos összefüggések, valamint az áfacsalások elleni küzdelem, az európai fiskális kihívások és egyéb munkacsoport-beszámolók is. A konferenciát lezárva Krzysztof Kwiatkowksi, lengyel számvevőszéki elnök ismertette a kapcsolattartó bizottság jövő évi témáit, melynek középpontjában a „Digitális Európa” áll majd.

A konfereciáról részletesebben itt olvashat.