Domokos László

Domokos László: a költségvetési szervek körében megkezdődött az integritás szervezeti kultúrájának megteremtése

2015-12-10 14:32

A korrupció elleni világnap alkalmából a Belügyminisztériumban megrendezett konferencián tartott előadást Domokos László december 10-én. Az állami és kormányzati igazságügyi szervezetek vezetőinek 2011 óta tartó együttműködése az Állami Számvevőszék kezdeményezésén alapul, éves találkozójukon a részt vevő szervezetek beszámolnak a korrupció visszaszorítása érdekében folytatott tevékenységükről. Az Állami Számvevőszék elnöke az ÁSZ által kifejlesztett integritási megközelítést ismertette az eseményen.


Domokos László bevezetőjében kifejtette: a korrupció melegágyát az teremti meg, ha nem vesszük észre a helytelen cselekedeteket, ezekről nem beszélünk nyíltan, sőt még tudomást sem veszünk róluk. Az ÁSZ ezzel szemben az integritás kultúrájának megteremtésén dolgozik - emelte ki az elnök. Mint mondta: az ÁSZ 2009-ben indította el az európai uniós finanszírozással megvalósuló Integritás Projektjét, mely a Holland Számvevőszék integritási megközelítését adaptálta a magyar viszonylatokra.

Az Állami Számvevőszék 2017-ig vállalta a felmérések évenkénti elvégzését, kiértékelését és az eredmények nyilvánosságra hozatalát. Az idén került sor az ötödik országos adatfelvételre - ismertette Domokos László. A felmérés célja a közszféra intézményi szintű korrupciós kockázatainak felmérése, a résztvevő intézmények integritásának erősítése, az eredmények adaptálása a számvevőszéki ellenőrzésekbe, valamint az integritás alapú szervezeti kultúra fejlesztése - mutatott rá az ÁSZ elnöke.

Domokos László: a költségvetési szervek körében megkezdődött az integritás szervezeti kultúrájának megteremtése
Domokos László kiemelte: a felmérés hozzájárult az integritás felismerésének fontosságához Magyarországon, és az elmúlt években a költségvetési szervek körében megkezdődött az integritás szervezeti kultúrájának megteremtése.

A felmérésben résztvevő költségvetési szervek száma 2011 óta - egy év kivételével - folyamatosan emelkedett, és 2015-ben kiugróan magas volt - mondta az elnök. A korrupcióval szembeni védettséget fokozó, ún. integritáskontrollok kiépítettsége is folyamatosan javuló tendenciát mutat - tette hozzá Domokos László.

Domokos László: a költségvetési szervek körében megkezdődött az integritás szervezeti kultúrájának megteremtése
A felmérés eredményeit összegezve azt mondhatjuk, hogy van fejlődés, de a javulásra is tág lehetőségek kínálkoznak még – fogalmazott. Az ÁSZ célkitűzése az integritás felmérések kiterjesztése más területekre, végső célunk pedig az integritás szervezeti kultúrájának megteremtése, jól kiépített és működő integritásirányítási rendszerek létrejöttének elősegítése minden közpénzfelhasználó intézménynél - emelte ki az ÁSZ elnöke.

Domokos László rámutatott az ÁSZ által 2011-ben kezdeményezett korrupcióellenes együttműködés eredményeire is. Mint mondta, az együttműködés keretein belül ellenőrzési tapasztalatinkból kiindulva a Kúria számára rendszeresen jelezzük a jogszabályi értelmezési és alkalmazási bizonytalanságokat.

Domokos László: a költségvetési szervek körében megkezdődött az integritás szervezeti kultúrájának megteremtése
Az ellenőrzéseink során feltárt bűncselekményekre utaló gyanút pedig rendszeresen jelezzük az Ügyészségnek, és ahogy az elmúlt napok sajtóhíreiből is kiderült, idén számos eljárás indult az ÁSZ kezdeményezésére - zárta beszédét Domokos László.