Domokos László

Domokos László a korrupció elleni fellépésről

2018-12-10 15:57
December 10-én, az Országházban megrendezett, korrupció elleni állami együttműködés évértékelő rendezvényén tartott előadást Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. Kiemelte, hogy a magyar közszférában erősödik a korrupciós helyzetek megelőzését célzó fellépés.


Az ÁSZ legfrissebb zárszámadási ellenőrzése során megállapította, hogy Magyarországon az alkotmányos fejezetek, illetve az Országgyűlés felé beszámolási kötelezettséggel rendelkező szervezetek mindegyikében kiépültek a korrupciós veszélyek megelőzését biztosító integritáskontrollok. Domokos László rávilágított: az ÁSZ makrogazdasági elemzései is alátámasztják, hogy Magyarország egy növekedő és bővülő, nem pedig egy korrupcióval súlyosan terhelt ország képét mutatja.
 
2018-ban az Állami Számvevőszék több mint 300 elvégzett ellenőrzésében, összességében mintegy 1000 ellenőrzött szervezetnél értékelte a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító integritáskontrollokat. Az ÁSZ megállapításaival és javaslataival idén mintegy 1000 ellenőrzött szervezetnél járult hozzá a korrupció megelőzéséhez, a szabályozottság erősítéséhez, a feltárt hiányosságok kijavításához.
 
Az Állami Számvevőszék ellenőrzéseivel, elemzéseivel, valamint széleskörű tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységével 2018-ban is hozzájárult a megelőzésen alapuló korrupció elleni célkitűzések megvalósításához Magyarországon – értékelte Domokos László. Hangsúlyozta: az elért eredmények fenntartása és az integritáskultúra további erősítésre érdekében a jövőben a célzott ellenőrzésre, a képzésre és az önértékelési képességek erősítésére helyezzük a hangsúlyt.