Domokos László

Domokos László a Kossuth Rádió vendége volt

2017-10-06 10:00
A gazdaság fehérítésére tett intézkedések fontosságát és az ország versenyképességének javulásáat emelte ki Domokos László október 4.-én a Kossuth Rádiónak adott interjújában, ahol a 2016. évi zárszámadás törvénytervezetének ellenőrzési eredményeit mutatta be az ÁSZ elnöke. Az ellenőrzés azt állapította meg, hogy a tavalyi költségvetés végrehajtása szabályszerű volt, a törvényjavaslat megalapozott, a benne szereplő adatok megbízhatóak.  
Domokos László kiemelte, hogy 2013 óta növekedési pályára állt a magyar gazdaság, ekkor került ki az ország a túlzottdeficit-eljárásból, ami a nagymértékű hitelkitettség miatt 2008 óta egy nehéz, szűk mozgásterű gazdaságpolitikai környezetet teremtett. 2013-ban azonban elindult egy dinamikus növekedési folyamat, ami azóta sem ingott meg, folyamatos fejlődés tapasztalható, melyenek egyik motorja az európai uniós támogatásokban keresendő. Az uniós támogatás ciklikusságából adódóan 2016-ban az EU-s források átmenetileg elapadtak, azonban a magyar gazdaság így is képes volt az EU átlagának megfelelő 2,2%-os gazdasági növekedést produkálni.  
 
Domokos László kifejtette, hogy több pozitív fordulat állt be a magyar gazdaságpolitikában: a foglalkoztatottság folyamatos növekedése 27 év óta először haladta meg az Európai Unió átlagát a magyar foglalkoztatási mutató (74,1%), ezzel párhuzamosan nőtt a lakosság fogyasztása és megtakarítása is. További fordulat, hogy a magyar állam adócentralizációja csökken, ennek megfelelően az újraelosztási hányad is egyre kisebb, 44%-on áll. Domokos László fontos további területként a gazdaságfehérítést jelölte meg.  

Az interjú az alábbi linken meghallgatható