Domokos László

Domokos László a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetőit fogadta

2017-06-26 13:25
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és az ÁSZ vezető tisztségviselői a magyar történelmi egyházak képviselői közül elsőként a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetőit fogadták 2017. június 23-án az ÁSZ székházában, Budapesten. Az Állami Számvevőszék és a Magyarországi Evangélikus Egyház konzultációjának fókuszában az egyházi intézmények által kitöltött öntesztek eredményei, és az egyházi tulajdonban lévő intézmények fejlesztési kérdései álltak.
Az Állami Számvevőszék és a magyarországi történelmi egyházak vezetői évente találkoznak, hogy áttekintsék a közpénzügyi gazdálkodás és ellenőrzés aktuális kérdéseit, valamint tájékoztassák egymást az adott év célkitűzéseit illetően. Domokos László elnök és Holman Magdolna tervezési vezető idén a történelmi egyházak közül pénteken elsőként a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetőit fogadta. A megbeszélésen a Magyar Evangélikus Egyház képviseletében Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Csorba Gábor gazdasági osztályvezető és Dr. Zsugyel János, az egyházi számvevőszék elnöke vett részt.
 
A találkozó alkalmával a közpénzügyi ellenőrzés egyházakat érintő aktuális kérdéseit, az Állami Számvevőszék egyházi intézmények számára is rendelkezésre álló öntesztjének tapasztalatait, valamint a 2017-es év célkitűzéseit tekintették át a résztvevők. A találkozó kezdetén Domokos László elnök összefoglalóan ismertette az ÁSZ tavalyi évi tevékenységét és kiemelte, hogy az ÁSZ az ellenőrzési alaptevékenysége mellett fokozatosan érvényesíti a törvényben előírt tanácsadó szerepét: terjeszti az integritáskultúrát, támogatja az állammenedzsment megújítását és nagy hangsúlyt helyez a magyar családok pénzügyi tudatosságának fejlesztésére is.
 
Domokos László a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetőit fogadta
 
Domokos László a konzultáción kiemelte: az ÁSZ 2014 novemberétől önteszttel is támogatja az egyházi intézmények szabályszerű működését, gazdálkodását. Az ÁSZ honlapján elérhető önteszt rendszer célja, hogy a vezetőknek, így többek között az egyházi jogi személyek vezetőinek és vezető testületeinek a szabályszerű közpénzfelhasználáshoz szükséges követelmények kialakítását és ellenőrzését támogassa. Egyúttal eredményesen használható a hibák, hiányosságok, valamint kockázatok feltárására, és azok javítási lehetőségeinek beazonosítására egy adott működési, feladatellátási környezetben – fűzte hozzá az elnök.
 
Az idén 500. évfordulóját ünneplő Egyház képviselői az elmúlt 1 év tevékenységét, illetve a jövőbeli terveket ismertették az ÁSZ vezetőivel. Hangsúlyozták: az Állami Számvevőszék tanácsadó tevékenységét fontosnak és hasznosnak tartják, ezért a jövőben is számítanak rá.