Domokos László

Domokos László a Magyarországi Református Egyház vezetőivel találkozott

2015-07-10 11:30
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke 2015. július 9-én hivatalában fogadta dr. Szabó István püspököt, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának lelkészi elnökét és az MRE egyházkerületeinek vezetőit. A hazai legfőbb ellenőrző intézmény és a magyar történelmi egyházak közötti konzultáció sorozat harmadik találkozóján Domokos László kiemelte: az ÁSZ mérföldkőhöz érkezett. Megújított ellenőrzési módszertana és az ezzel párhuzamosan bevezetett új jelentésformátum a jövőben még hatékonyabban támogatja majd az egyházak közpénzügyi gazdálkodását is.

Az Állami Számvevőszék elnöke a megbeszélést a tavalyi év értékelésével nyitotta, amelynek keretében átfogó tájékoztatást adott a felsőoktatási intézmények ellenőrzési tapasztalatairól is. Mint mondta: az egyházi fenntartású intézményekben összességében megfelelő volt a gazdálkodás szabályozottsága, mindazonáltal nem árt néhány pénzügyi és üzemgazdálkodási kérdésre fokozott figyelmet fordítani.

A megújulásról szólva Domokos László kiemelte, hogy az ÁSZ a nemzetközi sztenderdeket irányadóan tekintve megújította ellenőrzési módszertanát, valamint az ellenőrzés folyamatához szorosan kapcsolódó kockázatelemzési és minőségbiztosítási folyamatokat. Ennek kézzel fogható terméke a számvevőszéki jelentések tartalmi és formai megújítása is, amelynek köszönhetően az ellenőrzöttek és a közpénzek iránt érdeklődők számára is közérhetőbbé válnak a jelentések.

Domokos László ÁSZ elnök tájékoztatást ad a Magyarországi Református Egyház vezetőinek


A megbeszélésen dr. Szabó István megköszönve a meghívását Magyar Református Egyházban februárban lezajlott tisztújításról adott átfogó tájékoztatást, továbbá ismertette az egyházi intézmények előtt álló feladatokat. Mint mondta, a reformátusok a kálvini hagyományokat követve szigorú szabályok szerint, saját gazdálkodási törvényük rendelkezéseit betartva működnek, amely az egyházak között is egyedülálló. Az elmúlt évtől e szigorú szabályrendszert kétszer is vizsgáztatták. Először az ÁSZ öntesztjeit felhasználva önellenőrzést végeztek, majd külső könyvvizsgálókat bevonva is átvilágították intézményrendszerüket.

Szabó István a megbeszélésen hangsúlyozta: az eredmény megnyugtató volt, ugyanakkor a változó feladatstruktúra és az új pénzügyi kihívások tőlük is megkövetelik a folyamatos fejlődést. Az önfejlesztő folyamatban való aktív támogatásért hálásak az ÁSZ-nak és az intézmény iránymutatásaira, tanácsaira a jövőben is számítanak - erősítette meg a Zsinat lelkészi elnöke.

Az ÁSZ és az MRE vezetői


A találkozóval lezárult az egyházi találkozók idei sorozat, amelynek kertében Domokos László és az ÁSZ vezető tisztségviselői megbeszéléseket folytattak a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetőivel. A találkozók során a vezetők kölcsönösen tájékoztatták egymást az egyházak működését érintő aktuális kérdésekben, valamint áttekintették a számvevőszéki ellenőrzések legfrissebb tapasztalatait is. Mindez szorosan kapcsolódik az ÁSZ tanácsadó szerepköréhez, amelynek célja a hatékony, eredményes, egyúttal szabályos közpénzügyi gazdálkodás fejlesztése a közpénz felhasználó intézmények körében.