Domokos László

Domokos László a pártok kampánypénzeinek ellenőrzéséről

2019-01-16 17:56
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke 2019.01.15-én a Hír tv és az Echo tv vendégeként is beszélt a 7 parlamenti párt ellenőrzéséről. Az ÁSZ ellenőrzése során tiltott pártfinanszírozást is azonosított, de az majd csak a jelentés kiadmányozása után lesz nyilvános.
A Párbeszéd és a Momentum állami támogatásának felfüggesztését is kezdeményezte az ÁSZ. A pártok kampányköltésének ellenőrzéséről szóló jelentéstervezetet a számvevőszék 15 napos észrevételezésre már kiküldte. A Momentum és a Párbeszéd a napokban biztosították elérhetőségüket és a részükre megküldött hivatalos iratok átvételét, így támogatásuk felfüggesztése a továbbiakban már nem indokolt.
 
Domokos László kiemelte, hogy nem az Állami Számvevőszék hatáskörébe tartozik a kamupártok ellenőrzése. „A törvények világosan kimondják, hogy ha a választási bizottság eredményt hirdet és kijelenti, hogy melyek azok a pártok, amelyek számára a választás eredménye 1% alatti, akkor azoknak automatikusan vissza kell fizetniük minden pénzt a Kincstárnak. Ebben az esetben a Kincstár a hatósági eljáró, mindent ellenőrzés nélkül, minden adóforintot, közpénzt vissza kell fizetniük. Az Állami Számvevőszék jogszabályon kívüli állapotban van, hiszen a számvevőszék az 1%-nál nagyobb eredményt elérő pártok ellenőrzését köteles csak ellenőriznie.”


Az Echo tv-vel készült interjú teljes terjedelmében itt érhető el.


A Hír tv-vel készült interjú teljes terjedelmében itt érhető el.