Domokos László: a vadorzókra kell vadászni

Domokos László: a vadorzókra kell vadászni
Az adóhatóságnak csak azokra a szereplőkre kell koncentrálnia a figyelmét, amelyeknél valóban felmerül a szabályszegés kockázata – mondta a Magyar Időknek adott interjúban Domokos László. Az Állami Számvevőszék elnöke hozzátette: Magyarország sikeresen vette fel a harcot a feketegazdaság ellen, az eredményekből ma már a társadalom is részesülhet.
– Javában tart a választási kampány, a versengő szereplők – főként az ellenzékiek – a legkülönfélébb programpontokkal igyekeznek szavazatokat szerezni. A béremeléstől a 13. havi nyugdíjon át az áfa csökkentéséig és a többkulcsos személyi jövedelemadóig megannyi ötletről lehetett hallani, sőt szóba került az adóigazgatás átalakítása is. Az ÁSZ figyelemmel kíséri az elvben sok száz milliárd forintot érintő választási licitháborút?
 
– Az Állami Számvevőszék a közpénzek elköltését felügyeli, ellenőrzi függetlenül a választási kampánytól, vagyis nem foglalkozik a napi pártpolitikával, így nem elemzi a választási ígéreteket sem. Azzal kapcsolatban ugyanakkor van – és jogi felhatalmazás alapján kell is hogy legyen – véleménye, hogy milyen módon célszerű tovább alakítani a magyar adórendszert. Tapasztalataink alapján az ország versenyképességét leginkább a munkavégzés adóterheinek, vagyis a személyi jövedelemadónak, valamint a járulékoknak a csökkentése szolgálná. A forgalmi adó mérséklése viszont kétes lépésnek tűnik: szinte biztos, hogy az ilyen tehercsökkenés hosszú távon nem jelent megtakarítást a lakosságnak, az államkasszának viszont azonnali és szükségképpen pótlandó kiesést okoz. Azt ugyanakkor érdekesnek tartom, hogy az adóigazgatás, az adóhivatal átalakítása is szóba kerül a politikai térben.
 
– Miért tartja ezt érdekesnek? A Nemzeti Adó- és Vámhivatalon (NAV) keresztül évente ezermilliárdok futnak be a közkasszához, a hatóság tömegével végez vizsgálatokat a gazdaság és a társadalom számos szereplőjénél.
 
– A helyzet úgy áll, hogy ha példát kellene mondanom arra, miként kell sikeresen átalakítani egy állami hivatalt, miként kell megváltoztatni a hatósági munkát, a szemléletet, akkor a NAV-ot említeném meg.
 
– Az adóhivatalt – legyen szó bármiről – ritkán emlegetik pozitív példaként.
 
– Pedig ezúttal ezt bátran meg lehet tenni. Az adóhatóság korábban vadásztermészetű ellenőrző szervezetként működött. Úgy viselkedett, mint egy vadász: akit utolért, azt elkapta, azokkal viszont keveset foglalkozott, akik kiestek a látóteréből. Ehhez a szemlélethez igazodtak a módszerek is, a büntetés és a fenyegetés. Az lehetett a külső szemlélő érzése, hogy a hatóság ellenségként kezeli az adózók legnagyobb csoportját. A rossz, elavult szemléletet és működést az adóhatóságnál végzett számvevőszéki ellenőrzések is felszínre hozták. A változás 2014-ben jött el, azóta új időszámítás kezdődött a NAV-ban. Az adóhivatal együttműködik azokkal, akik megpróbálják betartani a szabályokat, a jogkövetők tájékoztatásra, támogatásra, enyhébb jogkövetkezményekre számíthatnak. A szabályszegők, az adócsalók ellen ugyanakkor modern eszközökkel, elektronikus megoldásokkal lép fel a szervezet: elemzi a kockázatokat, felméri a folyamatokat, s azokra a szereplőkre igyekszik lecsapni, amelyek valóban kivonják magukat a közös terhek viselése alól. Immár a vadorzókra vadászik a NAV.
 
Az interjút teljes terjedelmében ide kattintva olvashatja.