Domokos László

Domokos László: adócsökkentésre kell költeni a gyarapodó állami bevételeket

2017-05-18 15:00
Interjút közölt Domokos Lászlóval a Magyar Idők napilap. Az Állami Számvevőszék elnöke az interjúban kiemelte: sok száz milliárdos extra adóbevételre tehet még szert a közkassza a gazdaság további kifehérítéséből. Domokos László szerint komoly eredményeket hozhat, ha – a terveknek megfelelően – a cégek számlázását jövőre bekötik az adóhivatalhoz. Hozzátette ugyanakkor: a hatósági fellépés fokozása mellett az is elengedhetetlen, hogy a szürkeszféra visszaszorításából származó pénzt az állam odaadja a törvénytisztelő cégeknek és magánszemélyeknek. Domokos László további átgondolt adócsökkentést sürget.
Szakmai becslések szerint a magyar szürkegazdaság nagysága 6000-7000 milliárd forint körül lehet esztendőnként. Ilyen kiindulópont mellett a feladat tulajdonképpen adott – nyilatkozta a Magyar Időknek az állam előtt álló lehetséges teendők kapcsán Domokos László. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint efféle helyzetben olyan kormányzati intézkedésekre van szükség, amelyek az illegális zónát évről évre zsugorítják.
 
"Az érdemi eredményhez nyilvánvalóan kell, hogy az adóhivatal új, modern lehetőségekhez jusson a visszaélések leleplezéséhez. – Ennyi azonban nem elég – elengedhetetlen az is, hogy a gazdaság kifehérítéséből származó extra adóbevételt az állam odaadja a törvénytisztelő cégeknek és magánszemélyeknek" - emelte ki Domokos László. 
 
Ez a folyamat azonban már javában zajlik: évek óta működnek az adóhivatalhoz bekötött online pénztárgépek, és hosszabb ideje üzemel a közúti áruforgalmat ellenőrző, elektronikus adóhatósági rendszer, az úgynevezett ekáer is. Ezek a gazdaságfehérítő intézkedések több száz milliárd forintot hoztak eddig a közkasszának annak révén, hogy a korábban illegális módon működő szereplőket legalább részben legális működésre szorították – fogalmazott az elnök, hozzátéve: a jövőre tervezett online számlázás újabb fontos lépés – vagy ha úgy tetszik, újabb érdemi csapás – lehet, miközben átfogó adómérséklésre is sor került.
 
Az elnök az adóügyek kapcsán külön említést tett egy fontos tényezőről. Minap közzétett jelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) írt elismerően a magyar gazdaság fehéredéséről. – Az IMF üdvözölte a hazai adóigazgatás reformjával elért eredményeket, így egyebek közt az adóbeszedés mértékének jelentős javulását – elevenítette fel Domokos László. Úgy fogalmazott: a nemzetközi szervezet véleménye is azt igazolja, hogy a magyar adórendszer stabil, az állam pénzügyei szilárd alapokon állnak.
 
Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.