Domokos László

Domokos László adta át a békésszentandrási tájházat

2017-06-26 10:29
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke nyitotta meg és adta át a közönségnek a békésszentandrási tájházat. A néprajzi gyűjteménynek is otthont adó, hagyományos Dél-alföldi stílusban épült házat a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére helyi vállalkozók és magánszemélyek hozták létre.
Az 1999-ben alapított Békéssy János Egyesület legfontosabb feladatának a helyi hagyományok megőrzését és a helytörténet kutatását tartja. Az egyesület 2007-ben kezdeményezte, hogy épüljön a településen egy régi, szentandrási stílusú, vert falú ház, mely egyben helytörténeti, néprajzi kiállításnak is otthont adna.
 
A helyi lakók összefogásának eredményeképp idén befejeződött az építkezés, és június 25-én megnyithatta kapuit a békésszentandrási tájház, melyet Domokos László, a térség volt országgyűlési képviselője, adott át.
 
A tájház egy komplett, berendezett lakást mutat be (szoba, konyha, kamra), s helyet kap benne egy különterem is, mely a szentandrási szőnyegszövés történetével ismerteti meg a látogatókat. A ház udvarán a kubikosmunka és a vályogvetés eszközeit, munkafázisait tekinthetik meg az érdeklődők.
 
Domokos László ünnepélyes megnyitóbeszédét ide kattintva olvashatják.