Domokos László

Domokos László az átláthatóság és a kommunikáció szerepéről tartott előadást

2017-11-02 15:16
Az átláthatóság és a kommunikáció közszférában betöltött szerepéről tartott előadást a kolozsvári közigazgatási konferencián Domokos László. Az Állami Számvevőszék elnöke kiemelte: Magyarország Alaptörvénye alapelvként határozza meg a közpénzek átláthatóságának elvárását, melyet a közintézmények proaktív, többszintű kommunikációs tevékenységgel, s a társadalom széleskörű tájékoztatásával valósíthatnak meg.
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a közpénzek átlátható felhasználásáról, illetve az ennek feltételeit megteremtő, többszintű kommunikációs tevékenységről tartott előadást a II. Erdélyi Nemzetközi Közigazgatási Konferencián. Mint elmondta, Magyarország Alaptörvénye alapelvként határozza meg a közpénzek átláthatóságának elvárását, és ezt az Állami Számvevőszék mind saját, mind az ellenőrzött szervezetek működésével kapcsolatban fokozottan érvényesíti. „Az Állami Számvevőszéknek, mint Magyarország legfőbb ellenőrző intézményének példát is kell mutatnia ezen a téren, hiszen az állampolgároknak, az adófizetőknek joga van tudni azt, hogy mit csinál egy közintézmény (vezetője), mire költi az ő adójukból származó forintokat” – mondta Domokos László.
 
Domokos László az átláthatóság és a kommunikáció szerepéről tartott előadást
 
Az ÁSZ elnöke szerint tényleges transzparencia nem képzelhető el közérthetőség és a célcsoportokra szabott kommunikáció nélkül, ezért nagy jelentősége van annak, hogy a közintézmények egyszerre több csatornán is megfogalmazzák üzeneteiket. Az ÁSZ a jelentéseihez kapcsolódva ezért a részletes megállapításokon túl egyéb kommunikációs anyagokat is készít, és azokat minden esetben eljuttatja az előre meghatározott célcsoportoknak. „A Számvevőszék párbeszédet folytat munkájának érintettjeivel, hogy független és hiteles információforrássá válva hozzájáruljon a jó kormányzáshoz és az integritás erősítéséhez” – hangsúlyozta az intézmény elnöke.
 
Domokos László szerint a napjainkban különösen fontos, hogy a közintézmények céljaikat a társadalmi környezettel való párbeszédben határozzák meg, tevékenységükről s annak kimeneteléről rendszeresen, elsődleges hírforrásként tájékoztassák a közvéleményt – lehetőleg saját kommunikációs csatornáikon. Mint fogalmazott: az átláthatósággal és az ezt szolgáló kommunikációval kapcsolatban az Állami Számvevőszék olyan modellt hozott létre, amely – megfelelő adaptációval – más közigazgatási szervezet működésében is hasznosítható, Magyarország határain belül, és azon túl is.