Domokos László

Domokos László az Echo TV-ben

2017-08-07 11:48
Domokos László 2017. augusztus 4-én, pénteken az Echo Tv Napi aktuális című műsorának vendége volt. Az Állami Számvevőszék elnökét a riporter arról kérdezte, hogy hogyan tarthatók idehaza a munkavállalók és miként fehéríthető tovább a gazdaság? Domokos László kiemelte: a béreket terhelő adók szintjét kell csökkenteni, melynek fedezetét a feketegazdaság további visszaszorításával lehet megteremteni. Hozzátette: az utóbbi években jelentősen visszaszorult itthon az adóelkerülés, de hosszabb távon a szomszédos Ausztria példáját kell irányadónak tekinteni, ahol az unió legalacsonyabb szintjén, mindössze 12 százalékon áll a szürke és feketegazdaság aránya.
Domokos László kiemelte: folytatni kell az eddigi adóügyi lépéseket. Ehhez jó tudni, hogy Magyarország egyik komoly versenyképességi hátránya abban áll, hogy még mindig magas a munkát, a béreket terhelő adók és járulékok szintje. Ez az elmúlt években meghaladta az 55 százalékot, ami a legmagasabb érték volt az egész unióban. Tavaly már csökkent az elvonás, és 49 százalék alá esett, de a környező országok szintje és az EU-tagállamok átlaga is alacsonyabb ennél. Magyarországnak tehát tovább kell közelítenie a 40 százalékos értékhez, ami leginkább a személyi jövedelemadó és a járulékok mérséklésével érhető el. A béreket terhelő adók csökkentése tehát elsődleges feladat - tette hozzá az ÁSZ elnöke.
 
 
Domokos László az Echo TV vendége
 
 
Az Állami Számvevőszék elnöke az interjúban hangsúlyozta: jelenleg még nincs olyan helyzetben a költségvetés, hogy a kiadási oldalt csökkentse, mert sok elmaradt állami feladat van, amit finanszírozni kell. A számvevőszék elnöke szerint a gazdaság fenntartható fehérítéséből származó többletbevételeket lehetne adócsökkentésre fordítani, sok száz milliárdos extra adóbevételre tehet még szert a közkassza a gazdaság további kifehérítéséből. Évek óta működnek az adóhivatalhoz bekötött online pénztárgépek, és hosszabb ideje üzemel a közúti áruforgalmat ellenőrző, elektronikus adóhatósági rendszer, az úgynevezett ekáer is. Ezek a gazdaságfehérítő intézkedések több száz milliárd forintot hoztak eddig a közkasszának, de további olyan kormányzati intézkedésekre van szükség, amelyek az illegális zónát évről évre zsugorítják - mondta Domokos László.

A teljes interjú ide kattintva tekinthető meg.