Domokos László Az Állami Számvevőszék Elnöke

Domokos László hírportál

Domokos László: Az ellenőrzési szervezetek összehangolt munkája elengedhetetlen a gazdaságos, hatékony és ésszerű kontrollkörnyezet kialakításához

2012-09-21 08:21
2012. szeptember 19-én megkezdődött a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezetének három napos nemzetközi konferenciája. A szakmai esemény első napján Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke „A kontrollok szerepének felértékelődése a közszférában" címmel tartott előadást.
A Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete (BEMSZ) két évente rendezi meg nemzetközi szimpóziumát. Idén a Magyar Telekom székháza ad otthon a rendezvénynek, amelyen hét ország 35 hazai és nemzetközi szinten is elismert szakembere osztja meg tudását és tapasztalatait.

A „Védelmi vonalak együttműködése a szervezeten belül" elnevezésű konferencián Domokos László az államháztartási ellenőrzés rendszerének aktuális kérdéseiről, és az Állami Számvevőszék legfrissebb ellenőrzési tapasztalatiról tájékoztatta a belső ellenőrzési szakembereket.

Domokos László

Domokos László az ellenőrzési intézmények együttműködéséről beszél

Az ellenőrzés eredményessége három pillér együttműködésén nyugszik

Az ÁSZ elnöke elmondta, hogy bár a Számvevőszéknek minden közpénzköltésre joga van rálátni, de ebből természetesen nem következik, hogy az ÁSZ lenne az államháztartás ellenőrzésének egyetlen szerve. Az államháztartás ellenőrzésének rendszere három pilléren nyugszik. Ezek a külső ellenőrzés, a kormányzati ellenőrzés, valamint az államháztartás belső kontrollrendszere. Ez a három elem együtt egy egészet alkot, ugyanakkor létezik közöttük egyfajta ellenőrzési munkamegosztás. Nincs szó alá- és fölérendeltségről, de tudni kell, hogy milyen ügyet, ügytípust melyik ellenőrzési szintnek kell kezelnie - fűzte hozzá Domokos László.

A belső ellenőrzés leépítése nem szolgálja a jó kormányzás céljait

Gondot elsősorban az okoz, hogy Magyarországon az ellenőrzési struktúra nem áll össze működő rendszerré, az ellenőrzési pillérekkel kapcsolatban sok a félreértés és a tévedés. Mindezt csak tetézi az a káros és az utóbbi években már-már általánosan tapasztalható tendencia, hogy sok intézmény az azonnali költségcsökkentés érdekében a belső ellenőrzés rendszerének leépítésével takarékoskodik - mondta az ÁSZ elnöke.

Domokos László előadásában arra is felhívta a figyelmet, hogy a belső ellenőrzés leépítése hosszabb távon nem szolgálja a jó kormányzás céljait és valójában nem jelent megtakarítást sem. „Az ellenőrzés anyagi ellehetetlenítése azért is káros, mert a külső ellenőrzés rendszerének is erre kell épülnie. A két munka kiegészíti egymást, és gyengül az ÁSZ ellenőrzésének hatékonysága is, ha a megfelelő belső ellenőrzés feltételei nem adottak" - hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.

Belső ellenőrzési szakemberek

A szakemberek az előadást jegyzetelik

Csütörtökön  a szekcióülésekkel folytatódik a konferencia. A résztvevők az „operatív vezetés, belső kontrollok", a „kockázatkezelés, megfelelőség, szabályszerűség, kontrolling, minőségbiztosítás", valamint a „belső-külső ellenőrzés" témakörében bővíthetik ismereteiket. Az első szekció keretében Benkő János, az ÁSZ számvevő tanácsosa „Korrupció-Megelőzés és Integritás" címmel tart előadást.

A Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete az Állami Számvevőszék fontos szakmai partnere. 2010-ben a két szervezet együttműködést is kötött az ellenőrzési standardok fejlesztésére. Ennek jegyében az ÁSZ öt munkatársa is részt vesz a nemzetközi konferencián, melyen a belső kontrollrendszerekkel és folyamatokkal kapcsolatos legújabb ellenőrzési módszereket sajátítják el.
Gergely Szabolcs
Kommunikációs és Intézményi Kapcsolatok Osztálya

Partnereim