Domokos László

Domokos László az Inforádiónak is adott interjút

2019-06-05 15:07
Az Állami Számvevőszék elnöke 2019. június 4-én interjút adott az Inforádiónak. A beszélgetés középpontjában a 2020-as költségvetés, a családok pénzügyi tudatosságának fejlesztése és a digitális átállás kérdései álltak.
Domokos László az Inforádiónak adott interjújában hangsúlyozta, hogy a 2020-as költségvetési tervezet egy jó költségvetési tervezet, mely biztosítja a stabilitást és a kiszámíthatóságot. Önmagában stabilizáló tényező, hogy az Országgyűlés most már évek óta elfogadja a költségvetési tervet, melynek most számait tekintve még soha ennyire kedvező az elmúlt hét évben, amióta én a Költségvetési Tanács tagja vagyok, még nem volt – emelte ki az ÁSZ elnöke. Már egyszázalékos hiányt tervezett a kormányzat, amiben egy nagy arányú, egyszázalékos tartalék van. Tehát ténylegesen, amit el szándékozik költeni céllal, az nullás költségvetés, és ez, azt kell mondani, egy egészséges állapotot vet föl. Ha a közgazdaságtan szerinti három nagy jövedelemtulajdonost megnézünk egy nemzetgazdaságban ki van, akkor a kormányzat most stabilizáló tényezőként a pénzpiacon se nem pénzt felvevő, se nem pedig megtakarító pozíciót vet föl- mondta Domokos László.
 
A 2020-as költségvetéssel összekapcsolva Domokos László részletezte, miért is fontos, hogy a lakosság pénzügyi tudatossága erősödjön. Az ÁSZ elnöke kiemelte: a költségvetés végül is az itt élő emberek érdekében történik, és ha három jövedelem tulajdonosban a lakosságot nézzük, akkor azt tartja a sztenderdek, a szakmai hüvelykujj szabály, hogy az állampolgároknak mindig megtakarítási pozícióban kell lenni. Tehát minél inkább erős egy ország állampolgárainak a megtakarítási képessége, és nem csak nagyságban, hanem szerkezetében és minél több ember tud akár például háromhavi megtakarítást félretenni, annál kevésbé sérülékeny.
 
Az interjú végén Domokos László a versenyképesség kapcsán a digitalizációról mint kihívásról, de egyben lehetőségről is beszélt, majd részletezte, mit is jelent az állam digitális átállása.