Domokos László

Domokos László bemutatta a zárszámadás ellenőrzését az Országgyűlésnek

2017-10-19 16:23
Az Állami Számvevőszék 2017. október 2-án hozta nyilvánosságra és adta át az Országgyűlésnek a 2016-os központi költségvetés végrehajtásáról szóló jelentését. Domokos László, az ÁSZ elnöke ennek kapcsán október 19-én parlamenti felszólalásban ismertette az ellenőrzés eredményeit és a jelentéssel egy időben nyilvánosságra hozott makrogazdasági elemzés megállapításait.
A tavalyi zárszámadásról szóló vita kezdetén Domokos László kifejtette: az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a 2016. évi költségvetés végrehajtása szabályszerű volt. A hiány és az államadósság alakulása a jogszabályi előírásoknak és az uniós feltételeknek megfelelt. A zárszámadási törvényjavaslat megalapozott, az abban szerepeltetett adatok megbízhatóak.
 
Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta: zárszámadási ellenőrzés megállapította, hogy 2016-os költségvetés végrehajtása, és a törvényjavaslat összeállítása megfelelt a jogszabályi előírásoknak.  A zárszámadási törvényjavaslatban a központi alrendszer részét képező központi költségvetés, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai és az elkülönített állami pénzalapok bevétel- és kiadás-teljesítési adatai megbízhatóak. A törvényjavaslat valósághűen, a beszámolók adatainak megfelelően mutatja be a költségvetés végrehajtására vonatkozó pénzügyi adatokat, információkat – húzta alá Domokos László.
 
Az Állami Számvevőszék – az országgyűlési képviselők és a szakmai közvélemény igényeinek megfelelve – a zárszámadás ellenőrzéséről szóló jelentését immár negyedik éve egy makrogazdasági elemzéssel is kiegészíti. Ennek megállapításait összegezve az ÁSZ elnöke rámutatott: a gazdasági válság megszűnését követően a magyar gazdaság növekedési pályára állt, és növekedés jellemezte 2016-ban is. A GDP növekedésének mértéke a 2015-ös 3,4%-hoz képest 2016-ban 2,2% volt.
 
A beszédről ide kattintva olvashatnak részletes tudósítást.