Domokos László

Domokos László beszámolt az ÁSZ 2015. évi munkájáról az Országgyűlésnek

2016-06-10 14:15
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke beszámolt az ÁSZ 2015-ös tevékenységéről és eredményeiről az Országgyűlés plenáris ülésén. Domokos László expozéjában az Állami Számvevőszék működésében a hasznosulás éveként fémjelezte a 2015. évet.
Az Állami Számvevőszék 2015-ben 221 jelentést és 26 elemzést hozott nyilvánosságra. Az ellenőrzések hasznosulása érdekében a mintegy 750 ellenőrzött szervezetből 350-nek közel 2000 intézkedést igénylő javaslatot fogalmazott meg a feltárt szabálytalanságok és hiányosságok kijavítása, valamint a beazonosított kockázatok csökkentése érdekében – összegezte számokban Domokos László az elmúlt évet. Hozzátette: 2015-ben az ÁSZ összesen 194 alkalommal értesítette valamely hatóságot, illetékes szervet az ellenőrzései során feltárt bűncselekményre, vagy súlyos szabálytalanságra utaló gyanú miatt.
 
Az ÁSZ hozzájárult az állami adóhatóság működési és szervezeti megújításához, az adóbeszedés és hátralékkezelés hatékonyságának a növeléséhez - hangsúlyozta Domokos László, és rámutatott arra, hogy az elmúlt években az adórendszerben végrehajtott változtatások több elemükön keresztül is hozzájárultak a költségvetési stabilizációhoz. Az ÁSZ elnöke felvetette, hogy az eredmények kiaknázása érdekében célszerű lenne bevezetni és alkalmazni a „fenntartható kifehérítés” fogalmát. Ennek lényege, hogy a gazdaság kifehérítéséből eredő többleteket az állam kisebb adókulcsok vagy célzott kedvezmények formájában visszahagyja az adózóknál, a kisebb adókulcsok révén pedig tovább fehéredhet a gazdaság – magyarázta Domokos.
 
 
Domokos László beszámolt az ÁSZ 2015. évi munkájáról az Országgyűlésnek
 
 
Az ÁSZ elnöke beszédében felvetette továbbá, hogy indokolt lehet az állami ellenőrzési módszerek átfogó áttekintése és elemző értékelése is az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai alapján. Ezt a munkát is el fogjuk végezni, a tapasztalatainkról pedig tájékoztatni fogjuk az Országgyűlést – jelentette ki az elnök.
 
Domokos László beszédében részletesen beszámolt azoknak a feladatoknak az eredményeiről, amelyekkel az elmúlt években határozatokban bízta meg az Országgyűlés az Állami Számvevőszéket. Ezek között említette az állami vállalatok korrupcióellenes integritás felmérését, valamint az állammenedzsment megújítása érdekében összeállított számvevőszéki javaslatcsomagot is. Kiemelte beszédében továbbá a 2024-es budapesti olimpiai pályázat előkészítését támogató országgyűlési határozat alapján készített ÁSZ tanulmányt is.
 
Az ÁSZ kiemelt társadalmi felelősségvállalással összefüggő tevékenységének tekinti a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának a fejlesztését. Álláspontom szerint a magyar családok pénzügyi tudatosságának fejlesztése közügy – hangoztatta Domokos László beszédében, egyúttal felvetette egy nemzeti stratégia megalkotásának a szükségességét. Közös érdekünk, hogy az egyének nem kellően megalapozott pénzügyi döntéseiből fakadó nemzetgazdasági, makrogazdasági kockázatok mérséklődjenek – hangsúlyozta az ÁSZ elnök.