Domokos László

Domokos László: Célszerűvé kell tenni a közpénzfelhasználást

2017-02-27 13:18
A közpénzeket nem csak szabályosan, hanem célszerűen és eredményesen kell felhasználni – hangsúlyozta Domokos László az Állami Számvevőszék negyedik nemzetközi integritás szemináriumának budapesti nyitókonferenciáján. Az ÁSZ elnöke rámutatott: a közpénzek felhasználásával szemben etikai követelmény a célszerűség, ennek érdekében pedig az ÁSZ támogatja az etikus közpénzügyi vezetőképzést. Mindemellett Domokos László megosztotta a hallgatósággal, kik vehetik át idén a Solidus-díjakat.
Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatain alapuló megállapításaival, javaslataival biztosítja a közpénzügyi rendszer átláthatóságát, hozzájárul annak megújításához, tevékeny szerepet vállal a jól irányított állam kiépítésében – nyitotta előadását Domokos László. Hozzátette: mindehhez kiemelten fontos számunkra, hogy a tapasztalataink hazai hasznosítása mellett más országok számvevőszékeinek, nemzetközi szervezeteinek a tevékenységét is megismerhessük.
 
Domokos László ezután áttekintést adott az ÁSZ nemzetközi szerepvállalásáról. Mint mondta: a Számvevőszék az Országgyűlés felhatalmazása alapján kiemelt figyelmet fordít az integritás kultúra terjesztésére – nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is. Az elnök emlékeztetett: 2016 februárjában Magyarország az ÁSZ szakmai kezdeményezése alapján mintegy 129 millió forinttal járult hozzá a korrupció elleni globális fellépéshez a számvevőszékek világszervezete kapacitásfejlesztési kezdeményezésén keresztül. Továbbá az ÁSZ idén már negyedik alkalommal szervezte meg nemzetközi integritás szemináriumát a fejlődő országok támogatása érdekében.

Előadása végén Domokos Lászlós szólt a Solidus-díjak átadásáról. Mint mondta: az elismerés azoknak a természetes személyeknek adományozható, akik kiemelkedő tevékenységükkel járultak hozzá az Állami Számvevőszék céljainak eléréséhez, tevékenységének ellátásához és fejlesztéséhez, alkotmányos szerepének betöltéséhez és társadalmi megbecsüléséhez. Az idén kitüntetett két hölgy – Helena Abreu Lopes, a portgál számvevőszék bírája és dr. Horváth Margit, az ÁSZ felügyeleti vezetője – nemzetközi, illetve hazai szinten kiemelkedő szakmai életúttal rendelkezik, meghatározó tevékenységükkel nagymértékben hozzájárultak a közös céljaink megvalósításához – jelentette ki előadásában az Állami Számvevőszék elnöke.
 
Az érdeklődők ide kattintva olvashatnak részletes tudósítást a konferencia további előadásairól.