Domokos László

Domokos László előadása a kormányzati szektor integritás alapú működésének elősegítéséről

2016-02-18 16:21
Nemzetközi szimpóziumon tartott előadást Domokos László, Thaiföldön. Az ÁSZ elnöke előadásában bemutatta, hogy a számvevőszékek hogyan tudnak hozzájárulni a kormányzati szektor integritás alapú működésének elősegítéséhez.
A thaiföldi számvevőszék idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, amelynek alkalmából nemzetközi szimpóziumot szerveztek integritás témában. Az Állami Számvevőszék Integritás Projektje nemzetközi elismertséggel bír, így Domokos Lászlót is felkérték a tapasztalatok megosztására.
 
Az ÁSZ elnöke előadásában felhívta a figyelmet a számvevőszék szerepére a magyar közigazgatás integritás alapú szervezeti kultúrájának kiépítésében és megerősítésében. Mint mondta: a számvevőszék jogosítványait tekintve a korrupció elleni harc helyett annak megelőzésére fókuszál.
 
Az Integritás Projekt keretében a közigazgatási szervek önkéntes alapon, önértékelés formájában mérik fel a működésük során felmerülő korrupciós kockázatokat, majd megvizsgálják, hogy az általuk működtetett kontrollok elegendő védelmet nyújtanak-e a feltárt kockázatokkal szemben - mondta Domokos László.
 
Domokos László előadása a kormányzati szektor integritás alapú működésének elősegítéséről
 
Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta: A kockázat alapú megközelítés lényege, hogy a korrupció kockázata mindig jelen van a közpénzek és közvagyon felhasználásánál. Így egyfelől a kockázatok tudatosítása, másfelől a kockázatok megelőzésére kiépített kontrollok alkalmasak a korrupció megelőzésére - mutatott rá.
 
Domokos László kiemelte - az ÁSZ integritás felmérésében évről évre több szervezet vesz részt, ezáltal folyamatosan nő az integritás kontrollok kiépítettsége. Az ÁSZ több ezer költségvetési intézmény korrupcióval szembeni védettségéhez tudott így hozzájárulni - hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.