Domokos László előadása a nemzetközi adókonferencián

Domokos László előadása a nemzetközi adókonferencián
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke előadást tartott a XII. Nemzetközi Adókonferencián. Beszédében  kitért arra, hogy a magyar gazdaságnak a költségvetés stabilizálása és a gazdasági folyamatok megerősítése után a teljesítménynövelésre, valamint a fenntartható kifehérítés folytatására kell helyezni a hangsúlyt.
Jelenleg is zajlik a 2019-es költségvetés megalkotása – adta meg az előadása aktualitását Domokos László. Az Állami Számvevőszék elnöke bejelentette: a Költségvetési Tanács június 7-én reggel kialakította véleményét a jövő évi büdzsé tervezetéről. Domokos László rávilágított: A gazdaságpolitika azon célkitűzései, mint például a versenyképesség növelése, a munkaalapú gazdaság erősítése, hazánk innovációs képességének fejlesztése kihívást jelentenek a költségvetés összeállítása során, és rendkívül fontosak a fenntarthatóság szempontjából.
 
Az ÁSZ elnöke leszögezte: a magyar gazdaság jól teljesít. Ezt egyértelműen alátámasztják a 2017-es év makrogazdasági adatai. A GDP növekedési üteme négy százalékos volt, ami 0,9 százalékponttal magasabb a 2017-es költségvetési törvényben előre jelzettnél. A kormányzati szektor uniós módszertan szerint számított hiányának mértéke a GDP-hez viszonyítva a 2017. évre tervezett 2,4 százalékos értéknél kedvezőbb, 1,9 százalékos lett – idézte fel Domokos László.
 
Tovább kell menni a fenntartható kifehérítés útján – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke. Mint mondta: az elmúlt években bevezetett adóbeszedési eljárások – mint az online pénztárgéprendszer és az elektronikus közúti árufuvarozó rendszer – beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Ezért az ÁSZ üdvözli a nyáron élesben is elinduló online számlázási rendszert, ami hozzájárul majd a magyar gazdaság további fehérítéséhez.
 
Előadása végén az ÁSZ elnöke hangsúlyozta: bár Magyarország gazdasági szekere most szépen halad, semmi nem garantálja, hogy nem köszönt be egy újabb pénzügyi válság a térségünkbe. A közgazdasági törvényszerűségek és a jelenlegi világgazdasági folyamatok alapján egészen biztos, hogy előbb-utóbb szembe kell néznünk egy újabb gazdasági válsággal. Ezért az anticiklikus gazdaságpolitika eszközeivel tudatosan fel kell készülni egy rosszabb időszakra is, amelyhez a költségvetésben is meg kell a teremteni a megfelelő fedezetet.
 
Az előadásról szóló részletes tudósítás ide kattintva olvasható.