Domokos László

Domokos László előadása a XXII. INTOSAI Kongresszuson

2016-12-09 12:26
2016. december 6-11. között rendezték meg a XXII. INTOSAI Kongresszust, melynek keretében Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is előadást tartott. Az ÁSZ elnöke a legfőbb ellenőrző intézmények szerepét mutatta be a közintézmények korrupciómentes, átlátható, elszámoltatható és eredményes működésének elősegítésében, továbbá ismertette a résztvevőkkel a magyar tapasztalatokat is.
A Legfőbb Ellenőrző Intézmények Nemzetközi Szervezete (INTOSAI) háromévente rendezi meg kongresszusát, amely a szervezet legfőbb döntéshozó szerve. A rendezvény december 8-i plenáris ülésének keretében beszámolt a Szakmai Standardok Bizottság, a Kapacitásfejlesztési Bizottság és a Tudásmegosztási Bizottság is, valamint elkezdődött a Kongresszus 1. fő témájának megvitatása, melynek a 16. számú fenntartható fejlődési cél értékelésének és támogatásának altémakörében Domokos László elnök témaindító előadást tartott.
 
Beszédében az ÁSZ elnöke ismertette az ÁSZ szerepét és tapasztalatait a közintézmények korrupciómentes, átlátható és eredményes működésének elősegítése terén. Domokos László továbbá előadásában is támogatta azt a kezdeményezést, hogy – összhangban az ISSAI 12-ben megfogalmazott célkitűzésekkel – az INTOSAI dolgozza ki az egyes tagállamok közpénzügyi menedzsmentje értékelésének keretrendszerét és ez alapján, önkéntes részvétellel készüljön átfogó elemzés a közpénzügyi menedzsment helyzetéről.
 
presentation
 
Domokos László előadásában kiemelte, hogy az Állami Számvevőszék is azon legfőbb ellenőrző intézmények közé tartozik, akik már jelenleg is végeznek olyan ellenőrzéseket, amelyek alapjául szolgálhatnak a közpénzügyi menedzsment értékelés keretrendszere kidolgozásának.
 
Az ÁSZ elnöke kifejtette: az Állami Számvevőszékről szóló törvény rögzíti, hogy az ÁSZ ellenőrzésein alapuló megállapításaival, javaslataival, tanácsaival segítse a jól irányított állam működését. Ezzel összhangban az ÁSZ széleskörű mandátummal rendelkezik arra, hogy ellenőrzéseivel, elemzéseivel elősegítse a költségvetési gazdálkodás fenntarthatóságát: véleményezi a következő évi költségvetés tervezetét, ellenőrzi az előző évi zárszámadás megbízhatóságát, évente több száz ellenőrzést végez a költségvetési szervezetek körében.
 
Domokos László hangsúlyozta: ez utóbbi csak úgy lehetséges, hogy az ÁSZ a költségvetési szervek ellenőrzésére standardizált, moduláris ellenőrzési programokkal rendelkezik, és a megfelelő modulok kiválasztásával hajtja végre az ellenőrzéseket. Ezek közül a belső kontroll rendszer, valamint az integritási kontrollok kiépítettségének értékelésére kidolgozott ellenőrzési modulokat mutatta be előadásában az ÁSZ elnöke, mely során kifejtette, hogy nemzetközileg szinte egyedülálló, hogy az ÁSZ a közintézmények korrupcióval szembeni ellenálló képességét is ellenőrzi.
 
Beszéde végén Domokos László megerősítette, hogy az ÁSZ támogatja az INTOSAI-nak az egységes értékelési rendszer kidolgozására irányuló törekvését, és az erre irányuló munka során tapasztalatait szívesen megosztja az ebben a tevékenységben önként résztvevő többi legfőbb ellenőrző intézménnyel.
 
Domokos László teljes beszédét ide kattintva olvashatja el.