Domokos László

Domokos László előadása az Econventio éves konferenciáján

2015-12-15 14:40

Az Állami Számvevőszék és az Econventio Egyesület közös szakmai konferenciát rendezett az ÁSZ épületében december 15-én. A rendezvényt Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke nyitotta meg, aki beszédében a pénzügyi kultúra fejlesztéséről, valamint az ÁSZ és az Econventio ennek érdekében folytatott együttműködéséről beszélt.

Pénzügyi kockázatait mindenkinek magának kell viselnie, hiszen a rizikós pénzügyi tranzakciók és a kockázatos befektetések haszna és kára is azé, aki ezt vállalta - kezdte beszédét Domokos László az Econventio éves konferenciáján.

Az adófizetők pénzügyi kockázatot alapvetően törvényben jól szabályozott keretek között vállalhatnak, akiknek azonban a létfenntartása, vagy a feje fölötti fedél kerül veszélybe, azoknak segéllyel, vagy sajátos csődkezelési körülmények között lehet és kell is támogatást nyújtani - folytatta az elnök. Majd hozzátette: Az Állami Számvevőszék az együttműködő partnereivel ezt az egyéni felelősséget kívánja tudatosítani, valamint ehhez a felelős döntéshez kíván támogatást nyújtani.

Domokos László előadása az Econventio éves konferenciáján
Az ÁSZ a lakosság pénzügyi tájékozatlanságából eredő súlyos következményeket látva célul tűzte ki a pénzügyi kultúra fejlesztését 2011 nyarán, mely célhoz ideális partnernek bizonyult az Econventio, amely már akkor széles eléréssel rendelkezett a célcsoporthoz, felméréseket készített és az eredményeket elemezte - hangsúlyozta Domokos László.

A pénzügyi válság élesen rámutatott arra, hogy a magyar lakosság egy jelentős része kiszolgáltatott gazdasági helyzetben van és ez a kiszolgáltatottság részben a hiányos pénzügyi ismeretekből fakad - hangsúlyozta Domokos László. A kutatások, felmérések általában negatív képet festenek a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának fejlettségéről, és jellemzően ugyanazok a kockázatok, hiányosságok merülnek fel időről-időre - tette hozzá.

Domokos László előadása az Econventio éves konferenciáján

Fontos, hogy a fiatalabb generáció tagjai tudatosabban és bölcsebben döntsenek pénzügyeikről, ehhez pedig rendkívül fontos, hogy már az iskolában megfelelő képzést kapjanak, valamint a jelenlegi képzések eredményessége számottevően növekedjen - hívta fel a figyelmet Domokos László.

Az Econventio az éves felméréseivel, a tesztek kiértékelésével jelentősen hozzájárul a képzések kialakításához és minőségbiztosításához. Ezen e téren a két szervezet együttműködését tovább kívánjuk fejleszteni - hangsúlyozta az elnök.

Fontos kiemelni, hogy a pénzügyi kultúra fejlettsége nemcsak az egyének, hanem minden gazdasági szereplő együttes érdeke, legyen az háztartás, vállalkozás, vagy az állam - emelte ki Domokos László. A pénzügyi kultúra területén végzett számos kutatás rávilágított arra, hogy a magasabb szintű pénzügyi kultúra nagyban segíti az egyéneket a váratlan makrogazdasági és jövedelmi sokkok kezelésében - mondta az elnök.

Domokos László előadása az Econventio éves konferenciáján

Az látszik továbbá, hogy minél fejlettebb egy társadalom pénzügyi kultúrája, annál kifejezettebb az igény pénzügyi intézmények átláthatóságára, valamint a rendelkezésre álló megtakarítások is magasabbak, illetve stabilabb a pénzügyi rendszer is - hangsúlyozta Domokos László.

A 2015-ben indult kutatásunk a pénzügyi kultúra fejlesztéssel foglalkozó szervezeteket és az azok által vezetett programokat méri fel és azt vizsgálja, hogy jellemzően mely szereplők, milyen célokkal és módszerekkel, illetve kiket képeznek pénzügyi kultúra fejlesztés címén - ismertette Domokos László.

Domokos László előadása az Econventio éves konferenciáján

A kutatás eredményei jövő év első negyedévében lesznek megismerhetők, azonban az előzetes eredmények egyrészt felvetik annak a szükségességét, hogy az iskolásokkal foglalkozó programok szigorú minőségellenőrzésen menjenek át, valamint minőségellenőrzött tematikán alapuljanak, másrészt megfontolandó, hogy az állam elsősorban a for-profit szervezetek által nem megcélzott, rászoruló csoportok képzését támogassa - emelte ki az elnök.

A pénzügyi kultúra fejlesztésének tehát még bőven van tere Magyarországon. Bár a jelenlegi állapot feltérképezése már megkezdődött, és számos felmérés, kutatás eredménye hasznosítható a munka során, rengeteg feladat vár még a pénzügyi kultúra fejlesztéséért felelős szervezetekre - zárta előadását Domokos László.