Domokos László

Domokos László előadása az MNB konferenciáján

2016-09-13 12:20
„Az Állami Számvevőszék – az Alaptörvény elveivel összhangban – a jövőben nagyobb súlyt helyez a közpénzek eredményes és hatékony felhasználásának ellenőrzésére” – jelentette ki Domokos László a Magyar Nemzeti Bank keddi konferenciáján.
Domokos László előadása elején felhívta a figyelmet arra, hogy a 2010 és 2015 között végrehajtott költségvetési konszolidáció és az államháztartás stabilitásának sikeres megteremtése összefüggésben áll a 2012 januárja óta hatályban lévő, új Alaptörvény közpénzügyi rendelkezéseivel. Ennek oka, hogy az alkotmány egyértelmű célt jelölt ki a költségvetési politika számára, és rendelkezései világos irányt mutattak a közpénzekkel gazdálkodó és a közpénzek felhasználását ellenőrző szervezetek számára.
 
Bár az Alaptörvény és az annak szellemiségében megszületett újabb törvények átláthatóbbá és fenntarthatóbbá tették az állam gazdálkodását, az ÁSZ elnöke szerint a költségvetési szerveknek van egy olyan köre, amelyek esetében nem érvényesülnek az alkotmány közpénzügyekre vonatkozó elvei. Rávilágított, hogy folyamatosan emelkedik a kormányzati szektorhoz sorolt, államháztartáshoz nem tartozó szervezetek száma, s ezzel párhuzamosan növekszik ezek adósságállománya is.
 
Domokos László előadása az MNB konferenciáján
 
Domokos László kiemelte: egy országot csak a vállalkozói szabadság és a tisztességes gazdasági verseny ötvözete képes kiemelni a nemzetközi mezőnyből. E célok elérése érdekében véleménye szerint nagyobb figyelmet kell szentelni a tisztességes verseny feltételeinek megteremtésével foglalkozó intézmények ellenőrzésére, illetve, folyamatosan felügyelni kell a közpénzek elköltésének hatékonyságát. Utóbbival kapcsolatban az Állami Számvevőszék a jövőben növelni fogja teljesítményellenőrzéseinek arányát, azaz a közpénzek szabályos felhasználása mellett nagyobb súlyt helyez majd a közpénzek eredményes és hatékony felhasználásának ellenőrzésére is – hangsúlyozta előadásában az ÁSZ elnöke.

Domokos László beszédéről az érdeklődők ezen az oldalon olvashatnak részletes beszámolót.