Domokos László

Domokos László előadást tartott az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület nyári táborában

2017-07-04 16:36
Immár hetedik alkalommal került megrendezésre az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület Nyári Pénzügyi Tábora, a pénzügyek és a mindennapi gazdálkodással összefüggő kérdések iránt érdeklődő középiskolás fiatalok részvételével. A szervezők idén is felkérték Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, hogy tartson előadást a balatonboglári tábor közpénzügyekkel foglalkozó tematikus napján a diákok életében is megjelenő közpénzről, valamint az Álllami Számvevőszék szerepéről. Az elnök beszédében rávilágított: a közpénzügyi ellenőrzés nélkül nincs jól működő állam és társadalom.
Az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület a pénzügyi intelligencia fejlesztése és a közérthető pénzügyi ismeretek népszerűsítése céljával alakult. Az Egyesület meggyőződése szerint pénzügyi ismeretekre mindenkinek szüksége van, és azon dolgoznak, hogy ezek az ismeretek mindenkihez eljussanak, méghozzá minél érthetőbb formában. Fontosnak tartják, hogy a pénzügyi rendszer egyszerűen átlátható és megismerhető legyen, illetve hogy a pénzügyi termékek használói egyre felkészültebbek és igényesebbek legyenek.
 
Az Állami Számvevőszék mindig is előremutatónak, a társadalmi felelősségvállalás szempontjából kiemelten fontosnak tartotta a pénzügyi tudatosság fejlesztésére és a pénzügyi / közpénzügyi ismeretek bővítésére irányuló kezdeményezéseket, elkötelezett a jó ügyek támogatása iránt. Ezért egyfajta katalizátor-szerepet vállalva magára 2011-ben, a középiskolások pénzügyi kultúráját fejlesztő civil kezdeményezés mellé állt, majd 2016-ban meg is újította együttműködési megállapodását az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesülettel annak érdekében, hogy célzott képzésekkel, szakmai rendezvényekkel mind szélesebb társadalmi réteg számára lehetővé tegye a mindennapi pénzügyekhez szükséges gazdasági ismeretek megszerzését.
 
 
Domokos László előadást tartott az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület nyári táborában
 
Domokos László, az ÁSZ elnöke 2017. július 3-án, a hetedik alkalommal megrendezett táborban a tizenéves hallgatóságnak olyan élethelyzeteket mutatott be előadásában, ahol egy átlagos diák találkozhat a közpénzzel. Beszélt az iskolába járás kapcsán a tömegközlekedésről, utakról, a legtöbbünk számára ma már természetes közoktatásról, annak kialakulásáról, vagy egy sportbaleset kapcsán szükségessé váló egészségügyi ellátásról, a társadalombiztosításról, és az utcaképet szembeötlően befolyásoló hulladékgazdálkodásról is. „A közösségek – legyen szó akár egy osztályról, akár egy nagyobb közösségről, egy település lakóiról, vagy egy egész ország lakosságáról – hasonlóképpen működnek mindenhol. És ahogy egy osztálykirándulás, úgy a mi nagy közösségünk – a társadalom – is szervezést, gazdálkodást, gondoskodást, előrelátást igényel. Ezek pedig nincsenek pénz, közpénz nélkül” – mondta az ÁSZ elnöke.
 
Domokos László hozzátette: a közpénzügyi ellenőrzés nélkül nincs jól működő állam és társadalom. A diákok számára is érzékelhetővé tette az ellenőrzés fontosságát az ÁSZ elnöke. „A Számvevőszék szerepe hasonló a tanáréhoz– ellenőriz, mégpedig azt ellenőrzi, hogy azt a pénzt, amit az oktatásra, egészségügyre, közlekedésre, hulladékszállításra, múzeumok fenntartására, vagy a villamos energia felhasználására fordítottak, azt hogyan használták fel. Szabályosan, a célnak megfelelően vagy sem.” – emelte ki az előadó.