Domokos László

Domokos László expozéja nyitotta meg a zárszámadási törvényjavaslat parlamenti vitáját

2016-10-14 14:00
Megkezdődött a 2015. évi központi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat általános vitája a Parlamentben. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke expozéjában elmondta: a tavalyi költségvetés végrehajtása a jogszabályi előírásoknak és az európai uniós feltételeknek megfelelt, a zárszámadási törvényjavaslat megalapozott, az abban szerepeltetett adatok megbízhatóak. Az ÁSZ elnöke a gazdasági folyamatok elemzése során arra hívta fel a figyelmet, hogy többlet adóbevételek fokozatosan visszaadhatóak a gazdasági szereplők és a háztartások számára.
A 2015. évi központi költségvetés végrehajtása a jogszabályi előírásoknak megfelelt, az abban szerepeltetett adatok megbízhatóak, azokat a kincstári beszámolók adatai alátámasztják – szögezte le az Országgyűlésben elhangzott expozéjában az Állami Számvevőszék elnöke. Az ÁSZ még szeptember 30-án hozta nyilvánosságra a 2015-ös központi költségvetés végrehajtásáról készített jelentését és a kapcsolódó makrogazdasági elemzést – idézte fel az elnök. A stabilitási törvény szerinti 2015. évi államadósság 25 134,9 Mrd Ft, a GDP 73,9 százaléka volt, ami több mint 2 százalékponttal alacsonyabb a 2014. év végén mért értéknél. Következésképpen az Alaptörvénynek az állam eladósodottságának mérséklését előíró szabálya 2015-ben is érvényesült – húzta alá Domokos László.
 
Ugyanez mondható el az uniós kritériumok szerinti adósságcsökkentési követelményről is – tette hozzá: amelyet Magyarország szintén teljesített, azáltal, hogy a kormányzati szektor uniós módszertan szerinti adóssága 2015 végén – a 2014. évi 75,7 százalékkal szemben – mindössze a GDP 74,7 százaléka volt – ismertette az ÁSZ elnöke. Az adósságráta csökkenése mellett jelentős változás a központi költségvetés adósságszerkezetének változása is. 2015 végére a devizaadósság aránya (6,2 százalékponttal) 31,3 százalékra csökkent az előző évhez képest. Ezáltal tovább mérséklődött Magyarország külső sérülékenysége – világított rá Domokos László.
 
Az ellenőrzés a központi költségvetés bevételi, illetve kiadási adataiban – a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap előirányzatai terhére történő ellátások, támogatások folyósítása területén, az Országgyűlés felé beszámolásra kötelezett intézmények kiadásainál, valamint a központi költségvetés egyéb intézményei bevételeinél és kiadásainál – állapított meg megbízhatósági hibákat – ismertette az elnök. Hozzátette: a központi költségvetés bevételi és kiadási adataiban előforduló megbízhatósági hibák összértéke nem érte el a lényegességi szintet, ezért a bevételi és kiadási adatok megbízhatóak.
 
Domokos László expozéjáról ide kattintva olvasható részletes beszámoló.